Η πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Π.Β.Α.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο κατάρτισης του ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2021, και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Β.Α. Νικόλαου Νύκτα προς τους Δήμους και τους φορείς του τουρισμού,  η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων Αφροδίτη Βατή, κατέθεσε τις παρακάτω επιπλέον προτάσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή υλοποίησή τους στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2021.

Η συνολική πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου εστιάζεται σε έξι σημεία που αναφέρονται στις διαχρονικές θέσεις και κατευθύνσεις του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος για την στοχευμένη προβολή και ανάδειξη του τουρισμού της Λέσβου.

Αναλυτικότερα:

  1. Αξιολόγηση της Λέσβου από το GSTC (GlobalSustainableTourismCouncilσύμφωνα με το πρότυπο του GSTC για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού (σχεδιασμός DMO, εκπαίδευση και πιστοποίηση προορισμού, κλπ)με στόχο την μετέπειτα πιστοποίηση της ως βιώσιμο προορισμό (“sustainable tourism destination”) Την 9η Μαρτίου 2020 υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), γεγονός που σηματοδοτεί την πρόθεση του Υπουργείου για εναρμόνιση του τουριστικού κλάδου με τα διεθνή πρότυπα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση της Λέσβου στον τουριστικό χάρτη ως αειφόρο προορισμό μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί λόγω του προσφυγικού και θα μπορούσε να γίνει “case-study” για το πώς η Λέσβος μετατράπηκε σε “success-story” χάρη στην επένδυση της στη βιωσιμότητα. https://www.gstcouncil.org/
  2. Δημιουργία ενός DMO (DestinationManagementOrganization) για τον τουρισμό που θα συμπεριλαμβάνει τους πολιτικούς και τουριστικούς φορείς του νησιού, καθώς και αντιπροσώπους από τον τουριστικό επιχειρηματικό κόσμο.
  3. Εκπαίδευση των επιχειρηματιών του τουρισμού.
    1. Να εκπαιδευτούν οι επιχειρηματίες για το τουριστικό προϊόν της Λέσβου, ώστε να προσφέρουν καλύτερες πληροφορίες και υπηρεσίες για τους επισκέπτες.
    2. Να εκπαιδευτούν για το πως λειτουργεί η τουριστική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο και το πως τοποθετείται η Λέσβος στον τουριστικό χάρτη σε σχέση με τον ανταγωνισμό της στην Ευρώπη, Τουρκία, κλπ. (πχ η εταιρεία Apollo είχε παρουσιάσει μια εξαιρετική παρουσίαση στο Πλωμάρι το 2019 που παρουσίαζε αυτό που ζητάει ο Σκανδιναβός τουρίστας στις διακοπές του από τον προορισμό και από το κατάλυμα, το πώς αποφασίζει που θα πάει, πού βρίσκεται η Λέσβος στις προτιμήσεις τους, κλπ).
    3. Να λάβουν συμβουλευτικές προτάσεις για το πώς μπορούν να αναβαθμίσουν τα καταλύματα τους, τις υπηρεσίες τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον πελάτη τους (customer oriented service).
    4. Να μάθουν πως μπορούν να αναβαθμίσουν και να διαχειριστούν τις ιστοσελίδες τους καθώς και την παρουσία τους στα social media (Facebook, Instagram, Twitter, κλπ)
  4. Με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων της Λέσβου, ζητάμε την μεσολάβηση της Περιφέρειας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Τουρισμού για:
    1. Τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης για τον τομέα του τουρισμού (ΕΣΠΑ, LEADER, κ.α.) με υψηλά ποσοστά δημόσιας επιχορήγησης ειδικά για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού για την συντήρηση των υπαρχόντων μονάδων και για την ίδρυση νέων. Να ληφθεί υπόψη ότι τα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί είναι πολύ χαμηλού προϋπολογισμού  δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των επιχειρήσεων του νησιού μας, και τα  απαιτούμενα κριτήρια επιλεξιμότητας, ξεπερνούν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων μας (πχ παρουσίαση ιδίας συμμετοχής, διατήρηση του ίδιου προσωπικού για 3 χρόνια ή αύξηση προσωπικού κ.α.). Δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται συγκριτικά και να ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις της Λέσβου τις επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου.
    2. Την απόδοση αποζημιώσεων προς τις επιχειρήσεις του τουρισμού που είχαν πληγεί από το 2015 έως και το 2019.
    3. Το δικαίωμα μας για μειωμένο ΦΠΑ λόγω νησιωτικότητας και ΟΧΙ λόγω του προσφυγικού.
  5. Δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της Λέσβου με στόχο την επιμήκυνση της σαιζόν και κατά τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχει όμως ανάγκη μεσολάβησης της Περιφέρειας προς τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης/ Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής/ Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού/ Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού/ Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (Ε.Π.Ι.Φ.Π.) ώστε να γίνει τροποποίηση της 2704/2018 υπουργικής απόφασης και να περιληφθεί μια 5ηκατηγορία, με ελάχιστες προδιαγραφές και ενδεχομένως χωρίς θεραπευτικές ενδείξεις, στις ήδη 4 υφιστάμενες κατηγορίες ιαματικών πηγώνΗ ανάγκη τροποποίησης υπάρχει διότιη ιαματική πηγή Εφταλούς συγκεκριμένα δεν μπορεί, λόγω των προδιαγραφών που ζητούνται  να ενταχθεί κάτω από κανέναν από τους 4 τύπους κέντρων που ορίζονται από το ΦΕΚ διότι βρίσκεται εντός διατηρητέου κτηρίου δίπλα στη θάλασσα που δεν επιδέχεται ουσιαστικές παρεμβάσεις λόγω Αρχαιολογίας. Εάν δεν γίνει η τροποποίηση αυτή, η πηγή της Εφταλούς δεν θα επαναλειτουργήσει, και κατά συνέπεια θα υπάρξουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην τουριστική αγορά ευεξίας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 60 χρόνια χάρη στην πηγή αυτή.
  6. Σχετικά με τη δημιουργία ιστοσελίδας του τουρισμού της Λέσβου, όπως αναφέρεται στο σχεδιασμό της ΠΒΑ για το 2021, θεωρούμε πως η ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να έχει τα ίδια στάνταρντ σε ποιότητα και παρόμοια θεματολογία, όπως η ιστοσελίδα https://incrediblecrete.gr/Επειδή έχει ενταχθεί ήδη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και η μελέτη με τίτλο «Ολοκληρωμένη δράση προβολής και ανάδειξης του Τουριστικού και Πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου με χρήση καινοτόμων εφαρμογών Πληροφορικής» με προϋπολογισμό 347.560,00 ΣΥΜΠ. Φ.Π.Α. 24%.  που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.11, με συναφές αντικείμενο, θεωρώ σκόπιμο να γίνει μια συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρείας που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το παραπάνω αναφερόμενο πρόγραμμα ώστε οι δύο προτιθέμενες ενέργειες ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας να έχουν συμπληρωματικό περιεχόμενο και όχι αλληλοκαλυπτόμενο.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή αφού κατέθεσε τις προτάσεις του Δήμου, ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Β.Α., τον Αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Νύκτα καθώς και τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για την άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει στον τομέα του Τουρισμού. Καθώς και για την προσπάθειά τους να συμπεριλάβουν τους θεσμικούς και τουριστικούς φορείς, αλλά και τους επιχειρηματίες στο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού της Λέσβου.

«Μόνο εάν ενώσουμε δυνάμεις θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο