Ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου των κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κατέθεσε μία ακόμη πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Leader», αποσκοπώντας στην υλοποίηση μίας δράσης που θα αποτελέσει μία ιστορική παρακαταθήκη για τη Λέσβο. Καθώς με την πρωτοβουλία του αυτή φιλοδοξεί να προχωρήσει στην τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και στην εισαγωγή σε βάση δεδομένων όλου του Ιστορικού Αρχείου των κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Να σημειωθεί εδώ, ότι η δράση αυτή που κατατέθηκε στο πρόγραμμα, γίνεται και στο πλαίσιο της συνέργιας του Δήμου Δυτικής Λέσβου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκπληρώνοντας μία από τις στοχεύσεις που απορρέουν από το μεταξύ τους Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη από το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο και την Πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη στις 7/10/2020 στη Μυτιλήνη. Ενώ η όλη δράση σχεδιάστηκε με την πολύτιμη συνεργασία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.

Για να γίνει απολύτως αντιληπτή η σημασία του εγχειρήματος του Δήμου μέσω της πρότασης αυτής ύψους 49.600 ευρώ, αφορά στην ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του σπάνιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού πρώην κοινοτήτων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου  στοχεύει να αναδείξει έγγραφα, βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και λαογραφικό υλικό μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας, τα οποία λόγω της σπουδαιότητας και της φθοράς τους, παρέμεναν κλειδωμένα σε ντουλάπια. Με την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωσή τους (κατ΄ ελάχιστο 6.500 ιστορικών τεκμηρίων και βιβλίων της περιόδου από τα τέλη του 17ου αιώνα ως τα μέσα του 20ου που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα σε 36 κοινότητες), θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες. Και φυσικά σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, με τη συνδρομή και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των τμημάτων Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας θα γίνει εφικτό να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας: να μελετηθεί και να αναδειχθεί μία ιστορία 300 περίπου ετών και να παρουσιαστούν οι κοινωνικοί, οικονομικοί, εθνολογικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί.

Τα τεκμήρια που θα αξιολογηθούν, θα σκαναριστούν και θα ψηφιοποιηθούν και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατή Ζαφείρη, θα αποθηκευτούν για να είναι διαθέσιμα στο κοινό και στην ιστοσελίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου mwlesvos.gr.

Από εκεί και έπειτα, το έργο βάσει της μελέτης θα υλοποιήσει έξι πακέτα εργασίας:

  • Τεκμηρίωση Υλικού
  • Ψηφιοποίηση Υλικού
  • Ψηφιακή επεξεργασία Υλικού
  • Ολοκληρωμένο σύστημα τεκμηρίωσης, καταλογογράφησης και διαχείρισης του Έντυπου Υλικού
  • Ιστοσελίδα προβολής του ψηφιοποιημένου Υλικού
  • Προβολή του Δήμου Δυτικής Λέσβου μέσω του ψηφιοποιημένου αρχείου  

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε για αυτή την πρόταση:

«Πρόκειται για μία δράση ανεκτίμητης πραγματικά αξίας, που θα φέρει στο φως την ιστορία της Δυτικής Λέσβου, μέσα από μία περίοδο που παρουσιάζει εξαιρετικό ερευνητικό ενδιαφέρον και λίγο έως πολύ συντηρείται ως τώρα μέσα από προφορικές διαδόσεις, μύθους και θρύλους. Γνωρίζω ότι υπάρχουν έγγραφα κοινοτήτων του νησιού που χρονολογούνται από το 1650. Έγγραφα που κινδυνεύουν εδώ και δεκαετίες αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, να καταστραφούν ολοσχερώς και να σβήσουν ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας μας, της παράδοσής μας  και ίδιας της καταγωγής μας. Εκτός από τον προφανή, είμαι όμως λίγο παραπάνω υπερήφανος για αυτή μας τη δράση και για δύο ακόμα λόγους: Πρώτον γιατί με την υλοποίηση αυτής της δράσης παντρεύουμε μονομιάς το παρελθόν με το μέλλον, περνώντας την ιστορία μας σε ψηφιακά δεδομένα με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και δεύτερον γιατί προσφέρουμε πεδίο έρευνας και ανταλλαγής γνώσης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ακαδημαϊκό του προσωπικό και τους φοιτητές του. Είναι μία δράση που θα μείνει και θα αποτελεί την παρακαταθήκη μας για τις γενιές του μέλλοντος».

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατής Ζαφείρης τόνισε από τη δική του πλευρά:

«Η δράση αυτή ήταν μία από τις πρώτες που συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο γιατί αποτελούσε για εμάς μία μεγάλη πρόκληση. Το να ανασύρουμε δηλαδή την ιδιαίτερη Ιστορία του τόπου μας, να την αναδείξουμε και να την κάνουμε κτήμα όλων μέσων των σύγχρονων μέσων του σήμερα. Είναι μία δράση που την οραματιστήκαμε, την δουλέψαμε και ελπίζουμε να υλοποιήσουμε σύντομα γιατί ικανοποιεί πιστεύω τη φιλοδοξία μας να συμβάλλουμε σε όλους τους τομείς. Τόσο σε εκείνον της έρευνας, όσο και σε εκείνους του Πολιτισμού, της Λαογραφίας, της Ιστορίας, αλλά και των σύγχρονων τεχνολογιών». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο