Διαδικτυακή εκδήλωση για την επέτειο της απελευθερωτικής μάχης στον Κλαπάδο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης συμμετείχαν στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, για την εκατοστή όγδοη επέτειο της τετραήμερης απελευθερωτικής μάχης της Λέσβου από τον οθωμανικό ζυγό, που δόθηκε στον Κλαπάδο.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου μίλησε για τη σημασία της μάχης προκειμένου να απελευθερωθεί ολόκληρο το νησί έναν μήνα μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα που προηγήθηκαν της αποφασιστικής μάχης στον Κλαπάδο, που ο λαός σοφά ονόμασε «Φόβια». Επικαλέστηκε μάλιστα και τα όσα έγραψε ο γιατρός Ορέστης Κυπριανός –ο πρώτος δήμαρχος της απελευθερωμένης Καλλονής, μετέπειτα βουλευτής, γερουσιαστής και Αντιπρόεδρος της γερουσίας- για να γίνει αντιληπτό το διακύβευμα εκείνης της μάχης, που αν είχε χαθεί από τις ελληνικές μάχιμες δυνάμεις στρατού, ναυτικού, ανταρτών, εθελοντών της «Λεσβιακής Φάλαγγας» τότε δεν θα ήταν σήμερα ελληνική η νήσος Λέσβος:

«Αν ο Ελληνικός Στρατός αμέσως ετρέπετο εις καταδίωξιν του ασυντάκτως και ατάκτως και με τελείως χαμένον το ηθικόν του και κακήν κακώς υποχωρούντος Τουρκικού Στρατού, θα έληγεν έκτοτε εκείνη η κατάστασις κατά την οποίαν επί μήνα και πλέον η ημίσεια σχεδόν Λέσβος ήτο Ελληνική, η δε ετέρα ημίσεια Τουρκική. και δεν θα συνέβαιναν βεβαίως τα όσα συνέβησαν κατόπιν διότι ούτε θα εθρηνούμεν τόσα θύματα εν γένει, ούτε ο εμπρησμός της Πέτρας θα ελάμβανε χώραν, ουδέ η δήωσις του Μεσοτόπου, ουδέ τα τρομερά εκείνα πυρά ομαδόν εναντίον του Μανδαμάδου και ο φόνος αθώων πολιτών».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του, ότι η μνήμη της συγκεκριμένης ημέρας και του αγώνα που δόθηκε -όπως και όλων των αγώνων του έθνους μας για την ελευθερία του- δεν μπορεί να μένει μόνο στις εορτές και στις επετείους. «Οι αγώνες πρέπει να τιμώνται με τη συνέχισή τους από όλους εμάς οι οποίοι πρέπει να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βέρρος, όπως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου ανέφεραν ακόμη τις σχετικές ενέργειες στις οποίες προέβη η δημοτική αρχή προκειμένου να καθιερωθεί η 8η Δεκέμβρη ως επίσημη Ημέρα Απελευθέρωσης του νησιού και ευχαρίστησαν θερμά τους ομογενείς της Αμερικής για την συμβολή τους προκειμένου εν μέσω πανδημίας να πραγματοποιηθεί έστω μία διαδικτυακή εκδήλωση για την Επέτειο της, ευχόμενοι το νέο έτος, να γιορτάσουμε όλοι μαζί την καθιέρωση της 8ης Δεκέμβρη σαν ημέρα Απελευθέρωσης του νησιού.

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο