Παθολογικά τα αίτια των δύο θανάτων στη ΒΙΑΛ | Εξηγήσεις από ΜΚΟ για την αλλοδαπή που γέννησε έξω από το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ

ΒΙΑΛ ΧΙΟΣ

Παθολογικά ήταν τα αίτια των δύο θανάτων που σημειώθηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως σημειώνεται, ο θάνατος του 28χρονου Σομαλού προήλθε «από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) και όχι από δάγκωμα ποντικών όπως γράφεται και λέγεται τις τελευταίες ημέρες σε μία εμφανή και καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θανάτου του», ενώ ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε «από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο».

Επίσης, το υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρει ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τη ΜΚΟ ‘Αρσις, που είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της Σομαλής εγκύου, η οποία γέννησε σήμερα έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Όπως περιγράφεται στην ίδια ανακοίνωση, η 25χρονη Σομαλή διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης της Χίου στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA και παρακολουθούνταν συστηματικά από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις 27 Απριλίου οι γιατροί του ΕΟΔΥ την ενημέρωσαν ότι η ημέρα του τοκετού πλησίαζε και σε περίπτωση που παρουσιάζονταν πόνοι συσπάσεων θα έπρεπε να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο. Το επόμενο ραντεβού της είχε κλειστεί για την 5η Μαΐου, ωστόσο εκείνη δεν πήγε. Σήμερα το πρωί έφτασε έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με ταξί, όταν πλέον είχαν αρχίσει οι πόνοι των συσπάσεων και άμεσα βγήκαν οι μαίες του ΚΥΤ για να τη βοηθήσουν να γεννήσει.

Διευκρινίζεται ότι τόσο η ίδια όσο και το μωρό βρίσκονται πλέον στο νοσοκομείο της Χίου και είναι καλά στην υγεία τους.

Η ΜΚΟ ‘Αρσις έχει υπό την εποπτεία της το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε η Σομαλή, ενώ, όπως σημειώνει το υπουργείο, «ήταν και είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της, την οποία, από τα γεγονότα προκύπτει ότι δεν παρείχε επιμελώς». 

Τέλος, επισημαίνεται ότι άλλες 64 εγκυμονούσες έχουν μεταφερθεί από το ξεκίνημα του 2021 σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην ηπειρωτική χώρα. 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο