Επί ποδός τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας | Συστάσεις για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

ΑΝΕΜΩΤΙΑ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 20/01/2022 από την ΕΜΥ/ΕΜΚ, διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022)και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ως εκ τούτου η Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων ή καταιγίδων, οι πολίτες:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
· Να έχουν στο όχημά τους το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί :

· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Σε περιοχές που προβλέπεται χιονόπτωση οι πολίτες:

Εάν κατοικούν ορεινές ή δύσβατες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από χιονοπτώσεις
× Να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
× Να φροντίσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).Εάν βρίσκονται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας
× Να το διατηρήσουν ζεστό και να παραμείνουν σε αυτό όσο μπορούν
× Να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
× Να φορέσουν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
× Να ελέγξουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.Εάν βρίσκονται στο αυτοκίνητο
× Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
× Να αλλάξουν πορεία αν είναι σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
× Να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
× Να παραμείνουν στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από ομάδες διάσωσης. Να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.Εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο
× Να πηγαίνουν σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθούν στη χιονοθύελλα.
× Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορέσουν ζεστές αδιάβροχες μπότες. Να προτιμήσουν ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
× Να προσέξουν τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
× Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώσουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν
× Να προτιμήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Σε περιοχές που προβλέπεται παγετός οι πολίτες:

× Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγούν. Να ενημερωθούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
× Αν μετακινούνται πεζή, να φορέσουν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
× Να μάθουν πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού τους καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
× Να ελέγξουν και να βεβαιωθούν ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
× Να βεβαιωθούν ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσουν να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
× Να απομονώσουν ή καλύτερα να εκκενώσουν το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Να ρυθμίσουν το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
× Να κλείσουν την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να αδειάσουν το νερό από το σύστημα, αν είναι στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
× Να μην σπαταλούν αλόγιστα νερό για να απομακρύνουν το χιόνι και τον πάγο.
× Να περιορίσουν τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
× Να ενημερωθούν αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση να προμηθευτούν το κατάλληλο αντιψυκτικό και να φροντίσουν για την τοποθέτησή του.
× Να ελέγξουν αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
× Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.Εάν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
× Να κλείσουν αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και να ελέγξουν τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Να κλείσουν το διακόπτη της κεντρικής παροχής και να καλέσουν υδραυλικό.
× Εάν αποφασίσουν να ξεπαγώσουν τους σωλήνες, να αρχίσουν από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Εάν δεν έχετε αποτελέσματα να επικοινωνήσουν με έναν υδραυλικό.

Σε εγρήγορση και τα συνεργεία του Δήμου Μυτιλήνης

Σε εγρήγορση από χτες η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μυτιλήνης ρίχνει σε δρόμους και παράλληλα μοιράζει αλάτι σε χωριά του Δήμου. Αγία Μαρίνα, Καγιάνι, Λάμπου Μύλοι, Αλυφαντά έχουν ήδη παραλάβει ποσότητες αλάτι για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες από την επερχόμενη κακοκαιρία.

Οι παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστούν και σήμερα. Παράλληλα παραμένει ανοικτή κλιματιζόμενη αίθουσα του Επιβατηγού Λιμένα Μυτιλήνης για τους έχοντες ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο