Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου | Να γίνουν πράξη το ταχύτερο, οι εξαγγελίες για ικανοποιητικές αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών

Με δελτίο τύπου που έστειλα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου ζητά :

Να γίνουν πράξη το ταχύτερο, οι εξαγγελίες για ικανοποιητικές αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, που αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

-Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, διότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για την καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθύελλες 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021, μικρό μόνο μέρος καλύπτουν από την οικονομική ζημιά των Ελαιοπαραγωγών, ενώ καμιά ενέργεια δεν έγινε για τις αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021. -Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σ.Λιβανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, ανακοίνωσε δημόσια στις 4-2-2022, τα παρακάτω :

1) Για την ελαιοκομική περίοδο 2020/2021 προτάθηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη βάση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας η ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών σε πρόγραμμα de minimis και η χορήγηση ενίσχυσης στα 30 €/ στρ., οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

2) Για τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές της ανεμοθύελλας 29ης και 30ης /11/2021, υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία του ΕΛΓΑ, από όλες σχεδόν τις Τ.Κ. της νήσου, 4.622 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν σε 1.600.000 ελαιόδεντρα. Οι εκτιμήσεις των ανωτέρω ζημιών άρχισαν άμεσα και θα ολοκληρωθούν εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου, ενώ οι αντίστοιχες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς αναμένεται να καταβληθούν εντός του α’ τριμήνου 2022 .

Επισημαίναμε καλοπροαίρετα στην προηγούμενη διαμαρτυρία μας :

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την αντικατάσταση του κυρίου Υπουργού, δεν θα ξεχαστούν οι παραπάνω κυβερνητικές εξαγγελίες, που αποτελούν ένα πρώτο μικρό βήμα στήριξης , των πολλαπλά πληττόμενων Ελαιοπαραγωγών. Μέσα στην αύξηση του κόστους παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών των καλλιεργητικών μέσων, τις απανωτές καταστροφές στους ελαιώνες, καθώς και τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, είναι απόλυτη ανάγκη να αποφευχθεί η εγκατάλειψη ελαιοκτημάτων, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτώχεια». Δυστυχώς ενώ πέρασαν σχεδόν 5 μήνες, καμία ενέργεια δεν έγινε για την εκπλήρωση της κυβερνητικής εξαγγελίας, ούτε από τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε από το Γραφείο Πρωθυπουργού, που θα πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνητική συνέχεια και συνέπεια, μεταξύ λόγων και ενεργειών.

Ακόμα επισημαίνουμε ότι η υπόσχεση από κυβερνητικούς αρμόδιους, για άμεση διενέργεια επιστημονικής μελέτης, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ασθένειες και να διασφαλισθεί το μέλλον των ελαιώνων, ξεχάστηκαν.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου εκφράζοντας τη θέληση των Κατοίκων των Χωριών, παίρνει πρωτοβουλίες διεκδίκησης αιτημάτων για την επιβίωση των Ελαιοπαραγωγών, καλώντας σε συνεργασία τους φορείς του Νησιού μας, για την ουσιαστική και διαρκή στήριξη των Ελαιοπαραγωγής, σαν του κύριου κλάδου της οικονομίας του τόπου μας.

Άμεσα πλέον θα πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021 και να αυξηθούν τα ποσά των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την ανεμοθύελλα Νοεμβρίου 2021, ώστε να περιορισθεί σε ένα βαθμό η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο