Ιαπωνία | Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μετά από δολοφονική επίθεση | Κυρ.Μητσοτάκης: «Είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του μερικές ώρες αφού πυροβολήθηκε ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας σοκ σε μια χώρα στην οποία η πολιτική βία είναι κάτι σπάνιο και ο έλεγχος των όπλων αυστηρός.

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον του 67χρονου Άμπε από πίσω με ένα κατά τα φαινόμενα αυτοσχέδιο όπλο ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εκφωνούσε ομιλία στη δυτική πόλη Νάρα, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη δολφονία εν ενεργεία ή πρώην πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από τα χρόνια του 1930.

Το νοσοκομείο που προσπάθησε να τον σώσει ανακοίνωσε πως ο Σίνζο Άμπε απεβίωσε στις 5:03 μ.μ. (11:03 ώρα Ελλάδας), περίπου πεντέμισι ώρες αφού πυροβολήθηκε. Ένας γιατρός είπε πως ο Άμπε πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία από δύο βαθιά τραύματα, το ένα από τα οποία στη δεξιά πλευρά του λαιμού του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως για την επίθεση κατά του Άμπε συνελήφθη ένας 41χρονος. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είπε στην αστυνομία πως ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε και ήθελε να τον σκοτώσει. 

Ο Άμπε εκφωνούσε προεκλογική ομιλία έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ήχησαν δύο πυροβολισμοί γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας). Μέλη της ασφάλειας εθεάθησαν να ακινητοποιούν ρίχνοντάς τον στο δρόμο έναν άνδρα που φορούσε γκρίζο μπλουζάκι και μπεζ παντελόνι.

«Ακούστηκε ένα δυνατό μπαμ και μετά καπνός», είπε στο Ρόιτερς ο επιχειρηματίας Μακότο Ιτσικάουα, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Πρόσθεσε πως το όπλο είχε μέγεθος τηλεοπτικής κάμερας.

«Στον πρώτο πυροβολισμό κανένας δεν ήξερε τι γινόταν, αλλά μετά το δεύτερο πυροβολισμό, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις τον έριξαν στο έδαφος».

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε μία φωτογραφία του Άμπε να κείτεται μπρούμυτα στο δρόμο με αίμα στο λευκό πουκάμισό του. Κόσμος ήταν συγκεντρωμένος γύρω του και κάποιος του έκανε καρδιακές μαλάξεις.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας της Νάρα ανακοίνωσαν πως είχε τραυματισθεί στο δεξί μέρος το λαιμού και στην αριστερή κλείδα. Ο αδελφός του, ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, είπε ότι γίνονταν στον Άμπε μεταγγίσεις αίματος.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του άνδρα που συνελήφθη για την δολοφονία του Σίνζο Άμπε (NHK)

Η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στη Νάρα (δυτικά), όπου πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε.

Όπως μετέδωσε το NHK, ο συλληφθείς ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία–ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι– και είναι μόνιμος κάτοικος της Νάρα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, περίπου 40 ετών και χρησιμοποίησε για την επίθεση αυτοσχέδιο τουφέκι, το οποίο και κατασχέθηκε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η δολοφονία του Σίνζο Άμπε είναι επίθεση στην ίδια την δημοκρατία

Τη θλίψη του για την σοκαριστική δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σινίζο ‘Αμπε εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στα αγγλικά στο twitter.

“Θλιβερά και σοκαριστικά νέα για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε. Η ζωή του συντομεύτηκε με φρικτό και σκληρό τρόπο. Η συνεισφορά του τεράστια. Αυτό το έγκλημα είναι επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τον ιαπωνικό λαό” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα αγγλικά:

Sad and shocking news about former Japanese Prime Minister Shinzo Abe. His life has been cut short in an appalling and cruel way. He made a huge contribution, this crime is an attack on democracy itself. My thoughts are with his family, friends and the Japanese people.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο