Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την Κυριακή (18/9)

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14 ης Σεπτεμβρίου» (Α 207), έχει οριστεί η 14 η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 περιλαμβάνουν :

Τέλεση αρτοκλασίας στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Αθανάσιος Καλαμάτας, Θεολόγος του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης.

Μετά και περί ώρα 10:45 θα ακολουθήσει η «ευχή των κολύβων» και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας (Επάνω Σκάλα), από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Τιμές θα αποδοθούν από στρατιωτικά τμήματα.

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο