Συμβασιοποιήθηκε η κατασκευή της Ανάπλασης της Προκυμαίας Μυτιλήνης και της Πλατείας Σαπφούς

Σήμερα, 04/10/2022, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο της Κατασκευαστικής Εταιρείας «Ερμώνασσα», Αλέξανδρο Μεταξά, (η οποία πλειοδότησε σε έκπτωση στον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό), τη σύμβαση για την υλοποίηση ενός οραματικού έργου αυτής της Δημοτικής Αρχής, την Ανάπλαση της Προκυμαίας και της Πλατείας Σαπφούς.

Το συνολικό ποσό της δαπάνης μετά την έκπτωση ανέρχεται σε 3.591.908 €, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 6.700.000 €. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020».

Από τη μελέτη προβλέπεται:

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και την οδό Χριστουγέννων ‘44, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερεις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – εναλλάσσονται στο δάπεδο με το ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτηρίων.

2) Τα πεζοδρόμια, με τη νέα σχεδίασή τους, θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτηρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της Πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Επίσης, ανακατασκευάζεται το οδόστρωμα της οδού Αρχιπελάγους (πίσω από την Πλατεία Σαπφούς) αλλά και το υπόλοιπο της οδού Κομνηνάκη (πίσω από τη ΔΥΟ).

5) Παράλληλα, θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσε ότι «πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στη Μυτιλήνη. Η βιτρίνα της πόλης μας αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά και καθίσταται πόλος έλξης επισκεπτών. Όλο αυτό έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα προσδώσει υπεραξία στις επιχειρήσεις που λειτουργούν όχι μόνο στο παραλιακό αυτό μέτωπο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατής Τζιμής, δήλωσε ότι «το σήμα κατατεθέν της πόλης μας, η εικόνα της Προκυμαίας, όπου συνυπάρχουν πολλά και σπουδαία εμβληματικά κτίρια, ριζικά μεταμορφώνεται και γίνεται αντάξια της ιστορίας της ίδιας της πόλης και της ηγετικής θέσης που κατέχει μέσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αρχιπελάγους. Για την υλοποίηση του έργου με γρήγορους ρυθμούς απαιτείται η συνεργασία και κατανόηση όλων των δημοτών και των εμπλεκομένων σε αυτό το έργο. Η Τεχνική Υπηρεσία θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια διαβούλευσης και συνεργασίας με τους δημότες για την απρόσκοπτη κατασκευή αυτού του μεγάλου σε όγκο έργου».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, εξήρε το ρόλο όλων όσων εργάστηκαν, για να φθάσουμε στο σημείο συμβασιοποίησης του σπουδαίου αυτού έργου, ενώ ο Πρόεδρος της Ανάδοχης κατασκευαστικής Εταιρείας «Ερμώνασσα», Aλέξανδρος Μεταξάς, αφού αναφέρθηκε στα πρόσφατα μεγάλα έργα που κατασκεύασε η Εταιρεία του στην Αττική, δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει με ταχύτατους ρυθμούς να φέρει σε πέρας τη σημαντική αυτή ανάπλαση της Προκυμαίας, στην ιστορική αυτή πόλη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο