«Σιγή ιχθύος» για τα 30 ευρώ/στρέμμα στους Ελαιοπαραγωγούς | Επιστολή στον Υπουργό απο τον Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά έστειλε ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου.

Συγκεκριμένα :

Επανερχόμαστε στο θέμα της αποζημίωσης, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, των παραγωγών της Λέσβου, ύστερα από την από 27/5/2021 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο Αν. και με κοινοποίηση προς τον προκάτοχο σας Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό Σπ., θέτοντας το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, και ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για το μείζον θέμα της ακαρπίας στον ελαιώνα της Λέσβου.

Για την εν λόγω ακαρπία, της ελαιοκομικής περιόδου 2020/21, επισκέφτηκε το νησί ο ίδιος πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος , ο οποίος σε συνάντηση με εκπροσώπους από τον ελαιοκομικό χώρο και όχι μόνο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε για τη συνδρομή του εν λόγω οργανισμού. Επίσης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός, στην εκπνοή της θητείας του, σε απαντητικό έγγραφό του, με ημερομηνία 4/2/2022, σημείωνε “…την ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών σε πρόγραμμα de minimis και χορήγηση ενίσχυσης στα 30 ευρώ/στρέμμα, οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς. …”

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τηρείται σιγή ιχθύος, και οι παραγωγοί εύλογα διερωτώνται για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, τελευταία, ακούγεται για ψαλίδισμα-περικοπή, κατά το ήμισυ, της ως άνω αναφερόμενης αποζημίωσης.

Κύριε Υπουργέ, ο ελαιώνας της Λέσβου, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, δακο-προσβολών και λοιπών άλλων προσβολών, έχει πληγεί, έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου καθίζηση, με αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση της παραγωγής του, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη ελαιοκομική περιοχή της χώρας, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτός έχει πληγεί. Συγκεκριμένα: την ελαιοκομική περίοδο 2020-21, η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 80%. Το επόμενο έτος, 2021-22, η μείωση ξεπέρασε το 65%, το δε 2018-19, η μείωση υπερέβη το 90%. Για τις συνεχείς, ως άνω, ζημιογόνες ελαιοκομικές περιόδους, που έχουν υποστεί όλοι όσοι εμπλέκονται με τον εν λόγω χώρο,

Θεωρούμε επιβεβλημένο χρέος της πολιτείας την οικονομική τους στήριξη, καθότι, μέχρι σήμερα, ουσιαστική συνδρομή δεν έχει, δυστυχώς, δοθεί.

.

Με εκτίμηση Για τον Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γεώργιος Κατζανός Χρήστος Κουτλής

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο