Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τον “σκουπιδότοπο” στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης

Έπειτα από δημοσιεύματα του τοπικού (Aeolos) και αθηναϊκού (Sky) Τύπου, με ημερομηνία δημοσίευσης 13-2-2023, που αφορούν την απόρριψη άχρηστων οικοδομικών υλικών, ξερών ξύλων, χωμάτων, ακόμα και ωμών κρεάτων, όπως και την εναπόθεση πλαστικών σωλήνων, στον χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου του «Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης», τα οποία επιβεβαιώθηκαν και κατόπιν δικής μας αυτοψίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου κάνει γνωστό ότι έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και έχουν ενημερωθεί σχετικά η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης για να παράσχει κάθε είδους αρωγή προς τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Άμεσα, επίσης, προχωρούμε στην περίφραξη του χώρου στάθμευσης, ο οποίος μέχρι τώρα είχε μείνει σκόπιμα ανοικτός, για να διευκολύνεται η είσοδος, έξοδος και η στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου.

Σχετικά ενημερώνουμε ότι ο χώρος στάθμευσης έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΥΑ 1384/14-5-2002, ΦΕΚ460/Δ/31-5-2002) και βρίσκεται μέσα στον αναοριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης (ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ57/40902/22357/2181/698/24-3-2015, ΦΕΚ 67/ΑΑΠ/24-4-2015).

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι εισέρχονται παράνομα στη συγκεκριμένη έκταση και απορρίπτουν κάθε είδους άχρηστο υλικό, αλλοιώνοντας την εικόνα του χώρου με τη δημιουργία εικόνας εγκατάλειψης του μνημείου. Το αποτέλεσμα αυτών των έκνομων ενεργειών είναι η ρύπανση και κατά συνέπεια η έμμεση βλάβη του αρχαιολογικού χώρου του «Αρχαίου θεάτρου» της Μυτιλήνης, ενός εμβληματικού για την πόλη μνημείου της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, κατά παράβαση του άρθρου 10, παρ. 1 του ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (ΦΕΚ 220/Α/19-11-2021).

Υπενθυμίζουμε ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και ειδικά η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης, όπου απορρίφθηκαν τα άχρηστα υλικά,ολοκληρώθηκαν το 2015, στο πλαίσιο της Πράξης «Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της πόλης της Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2000-2015, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Μυτιλήνης για την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον χώρο.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Bari της Ιταλίας, ανασκαφική έρευνα στις παρόδους του θεάτρου, κατά την οποία αποκαλύφθηκε Ιερό Νεμέσεως.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, που τόσο προκάλεσε τον θαυμασμό του Πομπηίου όταν επισκέφθηκε την πόλη μας τον 1 ο αι. π.Χ., αφήνει ασυγκίνητους αυτούς που συστηματικά ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτριο Καραβατάκη για την ευσυνειδησία του και την ενημέρωση των εφημερίδων για το σχετικό συμβάν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο