Στην Αγιάσο τίμησαν τους νεκρούς του Αντιφασιστικού Αγώνα

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει το πυκνό ακροατήριο, έγινε χτες Τρίτη, 28/3/2023, στις 7 μ.μ. η εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για να τιμήσει τους νεκρούς του μπλόκου των Γερμανών κατακτητών στην Αγιάσο (28/3/1944) και την Αντίσταση του Αγιασώτικου λαού κατά του φασισμού-ναζισμού, με την ευκαιρία της φετινής 79ης επετείου από το ιστορικό αυτό γεγονός που σημάδεψε τη Λεσβιακή Εθνική Αντίσταση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Στρατής Αντώνας, Πρόεδρος του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, και η Αμαλία Γκίκα, εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ. Χαιρετισμό απέστειλε και η Μαρία Κομνηνάκα, Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, που απουσίαζε λόγω κοινοβουλευτικών της υποχρεώσεων.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή, Μέλους του Δ.Σ του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού και αντιστασιακού κινήματος στην Αγιάσο. Η αξία της θυσίας και η δύναμη του λαϊκού παράγοντα», και του Παναγιώτη Κορομηλά, Κοινοτικού Συμβούλου Αγιάσου εκλεγμένου με τη ΛΑ.ΣΥ, με θέμα «Το μπλόκο των Γερμανών κατακτητών στην Αγιάσο (28/3/1944)».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα για την Εθνική Αντίσταση των Άγγελου Σικελιανού, Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη, Νίκου Καββαδία, Δώρη Άνθη από τις Θεοδώρα Μουρεχίδη, Μαρίνα Σέμαν, Κονίτσα Αργύρα, Μαρία Πατσέλη και προβλήθηκαν φωτογραφίες από τη συμμετοχή της Αγιάσου στη Λεσβιακή Εθνική Αντίσταση.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου από τους Γιώργο Π. Σταυρακέλη (μπουζούκι-φωνή), Ισίδωρο Παπαγεωργίου (κιθάρα-φωνή) και Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή (φωνή).

Στις 5 μ.μ. της ίδιας μέρας προηγήθηκε ιστορικός περίπατος και κατάθεση στεφάνων στους τόπους της θυσίας (Ηλεκτρομηχανή, Άγιος Σπυρίδωνας).

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του Αντιφασιστικού Αγώνα.

Έχουμε χρέος να κρατάμε αναμμένο το καντήλι της ιστορικής μνήμης και να παραδίνουμε την παρακαταθήκη των αγώνων και των θυσιών του Λαού μας στη νέα γενιά, για να πάρει τη σκυτάλη και να παλέψει μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο