Η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης για το θέμα της πεζοδρόμησης στην περιοχή Λαδάδικα

Η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης συνεδρίασε τη Δευτέρα 24/4/23 προκειμένου να  εξετάσει το θέμα της περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης στην περιοχή Λαδάδικα που αποτελεί και αίτημα του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ». Αφού έλαβε υπόψην ότι α) δεν ισχύουν πλέον οι ευνοϊκές ρυθμίσεις πεζοδρόμησης που ίσχυαν από το 2021 λόγω της πανδημίας covid-19 και ότι η κυκλοφοριακή μελέτη για το Ιστορικό Κέντρο που αιτήθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης από το 2019 και συμπεριλήφθηκε στο Τεχνικό του Πρόγραμμα, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καθώς έπρεπε να προηγηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αποφασίστηκε η παρακάτω πρόταση – εισήγηση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής:

– Η Δ/Κ Μυτιλήνης είναι θετική στην πεζοδρόμηση – ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων προκειμένου να εργαστούν αποδοτικότερα τα μαγαζιά εστίασης και να κινηθεί η αγορά αλλά να εφαρμοστούν με μέτρο, περιορισμούς στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, κανόνες ισονομίας και έλεγχο της νομιμότητας.

– να διασφαλίζεται η ασφάλεια της πόλης και των δημοτών και η πρόσβαση των οχημάτων εκτάκτων αναγκών.

– να υπάρξει σεβασμός για τους πεζούς δηλαδή να αφήνεται διάδρομος τουλάχιστον 1,5μ. μεταξύ των τραπεζιών ώστε να μπορούν να διέρχονται άνετα παιδικά καρότσια και ΑΜΕΑ και να μην υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που θα εμποδίζουν την κίνηση και την πρόσβαση επί των οδών (πέργκολες, τζαμαρίες κλπ).

– ο Δήμος που θα αναλάβει τη γενική ευθύνη, να οριοθετήσει συγκεκριμένους χώρους που θα αναπτυχθούν τραπέζια και να τα σημάνει με ειδικούς χρωματισμούς.

– να γνωμοδοτήσουν θετικά οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική Υπηρεσία).

– να λειτουργεί ως πεζοδρομημένος χώρος σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το Ιστορικό Κέντρο της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Χίου, Μητροπόλεως, Ερμού, Βούτσικα και Αρχιπελάγους με βάση ό,τι ακριβώς ίσχυε με τις προηγούμενων ετών αποφάσεις της Κοινότητας και της Ε.Π.Ζ., συμπεριλαμβανομένων των οδών Ικαρίας και της αρχής της οδού Ερμού στην Επάνω Σκάλα (στη συμβολή των οδών Κορνάρου και Νικομήδειας).

Επίσης, η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στο τακτικό συμβούλιο της Δευτέρας 24/4/2023αποφάσισε ομόφωνα και εισηγείται προς τον Δήμο Μυτιλήνης, τα παρακάτω:

  1. Επέκταση του δημοτικού φωτισμού στην περιοχή Κάτω Χάλικα Μυτιλήνης σε μικρό παράδρομο όπισθεν του πνευματικού κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και στις εργατικές κατοικίες Νοσοκομείου όπισθεν 4ου Νηπιαγωγείου.
  2. Τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών (πορτοκαλί κολωνάκια) στη συμβολή των οδών Βερναρδάκη-Τζουμαγιάς, στην περιοχή Κουλμπάρα, για διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και ιδιαίτερα για την πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστικών, ασθενοφόρων) και απορριμματοφόρων.
  3. Επισκευή/επανακατασκευή πεζοδρομίου έμπροσθεν στρατιωτικών οικιών Βαρειάς επί της οδού Ευαγγελιστρίας στο στρατιωτικό πρατήριο.
  4. Τοποθέτηση προστατευτικών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων επί των οδών Γ. Παπανδρέου και Ευαγγελιστρίας στην περιοχή Ακλειδιού για τον κίνδυνο ανατροπής πεζών και οχημάτων.  

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης

Αλέκος Κουζινόγλου

Αφήστε ένα σχόλιο