Λέσβος | Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος της Παναγιούδας

Σε καθαρισμό και το ράντισμα των φοινίκων για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού που απειλεί το Φοινικόδασος στην Παναγιούδα προχώρησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η γέννησή του ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Άγγλος διπλωμάτης Άπκινσον μετέφερε από την Αίγυπτο 24 φοινικόδεντρα του είδους Phoenix Canariensis, τα οποία δημιούργησαν το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη ή Φοινικόδασος της Παναγιούδας.

Σήμερα, ωστόσο, το φοινικόδασος απειλείται από το κόκκινο σκαθάρι και ήδη αρκετοί φοίνικες κόπηκαν λόγω της προσβολής του από αυτό.

Μιλώντας στην εκπομπή News Room και την Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα διάσωσης αυτού του μοναδικού μνημείου.

Η φύση, τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, παραμένουν ζωντανά.

Το εμβληματικό Φοινικόδασος της Παναγιούδας, ως χαρακτηριστικό τοπόσημο του νησιού, πρέπει να προστατευτεί αποτελεσματικά καθώς αποτελεί και αυτό μέρος την Εθνικής μας κληρονομιάς.

Για τη διαφύλαξή του ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε υποχρέωση να πάρουμε ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας, τόνισε στην ΕΡΤ.

Πηγή : ertnews.gr / Δήμητρα Λαχουρή

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο