Ερώτηση Παρασκευαΐδη για την κάλυψη του τηλεοπτικού σήματος της DIGEA στην περιοχή του Πλωμαρίου

Ερώτηση στον Υπουργό ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν.Λεσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης για το εάν πρόκειται να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να εξασγαλιστεί από την DIGEA η εγκατάσταση και λειτουργία αναμεταδότη στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Συγκεκριμένα η ερώτηση :

Κύριε Υπουργέ

Ο σχεδιασμός κάλυψης της ελληνικής επικράτειας με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από την DIGEA δυστυχώς άφησε ακάλυπτη στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, την επαρχία Πλωμαρίου Λέσβου και συγκεκριμένα τη Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου καθώς και τις Τοπικές Ενότητες αυτής, με συνολικό πληθυσμό 4.852 κατοίκους κατά την απογραφή του 2021, ο οποίος πληθυσμός διπλασιάζεται τη θερινή περίοδο. Μέχρι προ 3 μηνών η Τοπική Αυτοδιοίκηση με δαπάνες της και σε συνεργασία με ιδιώτες, χωρίς σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, εξασφάλιζε αναρμοδίως και παρατύπως την αναμετάδοση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος υποκαθιστώντας ουσιαστικά την ευθύνη και υποχρέωση της DIGEA αλλά και της ελληνικής πολιτείας να εξασφαλίζει το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και στο τελευταίο τετραγωνικό μέτρο του Ανατολικού Αιγαίου που επιβουλεύεται, διεκδικεί και απειλεί η Τουρκία. Είναι απαράδεκτο και αντεθνικό θα έλεγα οι κάτοικοι της επαρχίας Πλωμαρίου της Νήσου Λέσβου να βλέπουν εδώ και τρεις μήνες μόνο τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Είναι επίσης απαράδεκτο οι χαμηλοσυνταξιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι με 360€ μηνιαία σύνταξη να εκβιάζονται και να υποχρεώνονται να πληρώνουν συνδρομή σε ιδιωτικές πλατφόρμες αναμετάδοσης, πράγμα που αδυνατούν λόγω κόστους να κάνουν, ώστε να έχουν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Επίσης είναι απαράδεκτο η αναμετάδοση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος να είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής «πειρατικής» αναμετάδοσης έστω και με συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι της Υπεύθυνης Πολιτείας και των αρμοδίων εποπτευόμενων οργάνων της. Οφείλει η πολιτεία δια του αρμόδιου υπουργού να παρέμβει και να υποχρεώσει τον διαχειριστή του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει με ευθύνη και δαπάνες της μόνιμη υποδομή αναμετάδοσης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην επαρχία Πλωμαρίου εξαλείφοντας τη λευκή – νεκρή ζώνη ως ασυμβίβαστη με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Κατόπιν των ανωτέρω ο κ. Υπουργός Ερωτάται:

Εάν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλιστεί από τη DIGEA η εγκατάσταση και λειτουργία αναμεταδότη αναγνωρίζοντας εν τη πράξη, την ισότητα μεταξύ των κατοίκων της ελληνικής επικράτειας και το δικαίωμα των ακριτών του Ανατολικού Αιγαίου στην ενημέρωση και τη ψυχαγωγία των ελληνικών τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ο Ερωτών
Παναγιώτης Παρασκευαίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο