Κακοκαιρία Daniel | 10 οι νεκροί από τη θεομηνία στο Θεσσαλικό Κάμπο | Δραματικές διασώσεις και αγωνία στα χαλάσματα

Σβήστηκε από τον χάρτη ο Θεσσαλικός Κάμπος και θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί η ασύλληπτη καταστροφή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Δέκα άνθρωποι πνίγηκαν, ζωές βυθίστηκαν μέσα σε τόνους λάσπης. Οι εικόνες με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού θα χαραχθούν για πάντα στις μνήμες. Και το κακό δεν τελείωσε, καθώς το 112 ηχεί στις περιοχές γύρω από τον ξέχειλο Πηνειό.

Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Παρασκευή τις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστική. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Οδύνη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, θλίψη για τις περιουσίες που κατάπιε η λάσπη, αγωνία για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Αυτά είναι τα συναισθήματα, μετά την απόλυτη καταστροφή στα χωριά της Καρδίτσας.

Η κατάσταση είναι δραματική και αρκετοί κάτοικοι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι. Στο χωριό Μεταμόρφωση ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών. 

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της μια απέραντη θάλασσα λάσπης, η οποία έχει καλύψει πλήρως τα σπίτια, με τους κατοίκους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ψηλότερους ορόφους ή στις ταράτσες των σπιτιών τους και να αποζητούν βοήθεια, πόσιμο νερό και φαγητό. Κραυγή βοήθειας από κατοίκους, που με ό,τι μέσο διαθέτουν αναζητούν επιζώντες μέσα στα νερά που σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια ολόκληρα έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες. Η καταστροφή είναι βιβλική. Το χωριό είναι μια απέραντη λίμνη και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας. Το ευτυχές πάντως είναι ότι όλοι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν αγνοείται, ενώ επανέρχονται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Λάρισα. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων. Μήνυμα από το 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι της Γιάννουλης, ενώ σε ετοιμότητα καλούνται όσοι βρίσκονται σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές. Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις για εκκένωση και μέτρα προστασίας των κατοίκων Γιάννουλης και Αγίου Θωμά. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης.

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο Δήμος Φαρκαδόνας. Ο Πηνειός υπερχείλισε και η στάθμη του νερού στα χωριά της περιοχής φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Η στάθμη του φθάνει μάλιστα τα 9,90 μέτρα, ενώ η προηγούμενη φορά που σήμανε συναγερμός η στάθμη του ήταν στα 6,80 μέτρα. Στο χωριό Πηνειάδα δεκάδες κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι, μαζί τους και συνεργείο της ΕΡΤ.

Πυροσβεστική, στρατός και πολιτική προστασία επιχειρούν με κάθε μέσο για τη διάσωση των παγιδευμένων. Με σούπερ πούμα οι διασώστες καταρριχώνται στις στέγες και τις ταράτσες όπου έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν. Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.

Στον Βόλο οι κάτοικοι παλεύουν κάθε λεπτό που περνά με την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Η πόλη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στο σύνολο των υποδομών της. Μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα από το μέγεθος της καταστροφής.  

Η θάλασσα στην παραλία της Αγριάς Βόλου έχει αλλάξει χρώμα στα πενήντα πρώτα μέτρα από την ακτή. O κυκλώνας Daniel φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου του χωριού και κατέβασε από το βουνό κορμούς, πέτρες και χώμα μαζί με κλαδιά, “θάβοντας” στη λάσπη τον παραλιακό δρόμο. Τα φέρτα υλικά έφτασαν έξω από τα σπίτια, μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια, κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές. Οι κάτοικοι από το πρωί με φτυάρια έβγαζαν το χώμα από τα σπίτια , ενώ συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας έσκαβαν μέσα στο χείμαρρο για να ανοίξουν δρόμους για το νερό.

Και στο Πήλιο το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, ξενοδοχεία άδεια και με προβλήματα στην υδροδότηση. Μηλίνα, Αργαλαστή, Πλατανιάς έχουν πλημμυρίσει. Στον οικισμό Ποτιστικά, το τοπίο είναι βομβαρδισμένο, επικρατεί αγωνία για τις έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. Χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθεί ολόκληρο.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Στη Σκιάθο, γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών. Η διαδικασία προχωρά γρήγορα ώστε να μην χαθεί και το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.

Πηγή : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο