Με την κατ᾽ ἐθος μακρά παράδοση της νήσου εορτάσθηκε παλλαϊκά στο μεγάλο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου στην Αγιάσο η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού με επίκεντρο ένα από τα αρχαιότερα κειμήλια του προσκυνήματος, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, εγκολπωμένο στον Σταυρό Ευλογίας του Προσκυνήματος, προσφορά του Οσίου Αγάθωνος του Εφεσίου, κομιστού και της Θαυματουργού Εφεστίου Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος προσεκάλεσε για τις εορταστικές εκδηλώσεις τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο.
Προσφωνώντας τους αγίους αρχιερείς ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιάκωβος αναφέρθηκε στην ιστορία του ιερού προσκυνήματος και ιδίως στην καθιέρωση του τρόπου εορτασμού της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι η τελευταία μεγάλη πανήγυρις του προσκυνήματος κατά την θερινή εόρτια περίοδο. Ο κ. Ιάκωβος ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, διότι κατά τα προεόρτια της εορτής κόμισε στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Κάτω Χάλικα Μυτιλήνης τεμάχιο εκ της Τιμίας Κάρας του Οσίου Αγάθωνος, κτίτορος της ομωνύνου Μονής της επαρχίας του, προς διηνεκή ευλογία για τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό της Μυτιλήνης αλλά και εις κύρωσιν της σχέσεως της νήσου με την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, εκ της οποίας κατά το παρελθόν έτος αποφοίτησαν επιτυχώς δύο τέκνα της Ενορίας.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, τον οποίο στην ιερά του αποδημία συνοδεύει πολυπληθής όμιλος προσκυνητών εκ Λήμνου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι απλώς το ιερότερο σύμβολο της εκκλησίας, αλλά κυρίως είναι η διακήρυξη της αιώνιας αποστολής της στον κόσμο και η φανέρωση ποιότητας της ταυτότητας της διακονίας της. Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο ξεκίνημα του κάθε νέου εκκλησιαστικού έτους γίνεται για να διασφαλίσει η Εκκλησία Την γνησιότητα της πίστεως και για να κατευθύνει την ορθότητα της θρησκευτικότητάς μας», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «ο Χριστός με το Σώμα Του καθηλωμένο στο ξύλο του Σταυρού ένωσε τον ουρανό με τη γη στην κάθετη διάσταση, ενώ ανοίγοντας μαρτυρικά τα χέρια Του στην οριζόντια διάσταση ήνωσε τα το πριν διεστώτα, αγκαλιάζοντας και ενοποιώντας τα πάντα. Έτσι προτύπωσε ο Σταυρός την αναγκαία σύζευξη της σχέσης που πρέπει να έχουμε οι άνθρωποι με το Θεό και με τους συνανθρώπους μας, για να είναι ουσιαστική και όμορφη η ζωή μας».
Στον Όρθρο, στην τελετή της Υψώσεως και στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον οποίο στην ιερά του αποδημία συνόδευσε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγάθωνος π. Γερμανός, ο Αρχιδιάκονος π. Νικόλαος και ο Διευθυντής του Ωδείου “Γερμανός ο Μελωδός” Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.
Ο κ. Συμεών στο κήρυγμα του «αναφέρθηκε στην εκούσια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στο εκούσιον Πάθος του Κυρίου και στην εκούσια άρση του Σταυρού από τον κάθε ένα χριστιανό. Ο Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό όχι λόγω κάποιας αναγκαιότητας, διότι είναι ανενδεής ο Κύριος. Δεν υπάρχει βία στον Θεό. Ο Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό από αγάπη και ερώτα για τον άνθρωπο, για να σωθεί ο άνθρωπος. Ο Σταυρός είναι ταυτισμένος με το μυστήριο της Ελευθερίας. Σταυρός και Ελευθερία είναι δύο ταυτόσημοι δρόμοι, που οδηγούν στην Ανάσταση, στην αιωνιότητα».
Στη συνέχεια ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο προσκλητήριο, που απευθύνει ο Χριστός σε κάθε άνθρωπο: «όποιος από εμάς θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό, εκούσια και θεληματικά θα αναλάβει τον σταυρό του, θα επιλέξει δηλαδή τον αγαπητικό & θυσιαστικό τρόπο ζωής, θα επιλέξει την ζωή της ταπείνωσης, της υπομονής, της αυτοθυσίας, της προσφοράς. Αυτή είναι η σταυρωμένη ζωή. Οι κοσμικοί άνθρωποι υψώνουν με τις επιλογές τους διεκδικήσεις και δικαιώματα, ενώ όσοι ακολουθούν τον Σταυρό του Χριστού επιλέγουν τον δρόμο της θυσίας και της ανιδιοτέλειας. Η ζωή μας έχει ανάγκη από σταυρωμένες υπάρξεις και όχι απο σταυροφόρους, που με σημαία τον σταυρό υπηρετούν σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες».
Ακολούθησε συνοδεία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της νήσου και χιλιάδων προσκυνητών η πάνδημη λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στα όμορφα και γραφικά δρομάκια της Αγιάσου.
Πηγή : lesvosnews.net