Σάμος | Απαιτούνται πολλά χρόνια και πολλά χρήματα για αποκατάσταση των ζημιών απο τον σεισμό στις 98 Εκκλησίες

Στη διερεύνηση των δυνατοτήτων αποκατάστασης έξι υποστηλωμένων εκκλησιών της Σάμου θα προχωρήσει το Α.Π.Θ μετά την ανάθεση εκτέλεσης σχετικής μελέτης με υπουργική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με Επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κατάκαλο Διευθυντή του Εργαστηρίου Πειραματικής Αντοχής των Υλικών και Κατασκευών, η εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος «Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Εκκλησιαστικών Μνημείων» έρευνα της υφισταμένης κατάστασης, της παθολογίας και της σεισμικής συμπεριφοράς σε έξι (6) Εκκλησιαστικά Μνημεία.

Πρόκειται για τους υποστηλωμένους Ναούς: α) Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Άνω Βαθύ, β) Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθύ γ) Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο Καρλόβασι, δ) Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο, ε) Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι και στ) Αγίου Νικολάου στο Καρλόβασι.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο Μητροπολίτης Σάμου δήλωσε ότι υπήρξε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου Ικαρίας και Κορσεών για το έργο εκπόνηση μελετών για τη στερέωση, αποκατάσταση έξι Ιερών Ναών στη νήσο Σάμο για τη σεισμική θωράκιση των Μνημείων, την ανάδειξη κι την αξιοποίησή τους χρηματοδοτήθηκε και καλύπτεται από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 2023 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ανέρχεται στο ποσό των 250.000 € με ΦΠΑ (24%).

Τέλος ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης ορίζεται στους 12 μήνες, ενώ τη διαχείριση και παρακολούθηση της εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος έχει η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ.

Επίσης ο κ. Ευσέβιος ανέφερε ότι, 98 εκκλησίες της Σάμου έχουν υποστεί ζημιές και απαιτούνται πολλά χρόνια αλλά και πολλά χρήματα για να γίνει η αποκαταστασή των βλαβών που υπέστησαν από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τρία χρόνια πριν.

Πηγή : ertnews.gr 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο