«Δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση με το 2017» | Έκτακτη ενημέρωση από Κουφέλο – Τσομπανέλλη για την ευλογιά των προβάτων

Έκτακτη συνέντευξη τύπου για το κρούσμα ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκε την Τρίτη σε εκτροφή του Σιγρίου παραχώρησαν την Τετάρτη το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος και ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης.

Ο κ. Κουφέλος αφού αναφέρθηκε στο περιστατικό και στα μέτρα που λαμβάνονται εδώ και μέρες στην Υπηρεσία της Λέσβου με ελέγχους και αυξημένη επιφυλακή μετά την ενημέρωση για εστίες ευλογιάς σε Σμύρνη και Τσανακαλέ, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κτηνοτρόφους και κτηνιάτρους να συνεργαστούν ώστε να μην μεταδοθεί περεταίρω η ασθένεια και πολύ σύντομα να τελειώσει η περιπέτεια που ξεκίνησε.

Ο κ. Κουφέλος σημείωσε ότι η παρούσα περίοδος δεν έχει καμία σχέση με το 2017 και τα όσα συνέβησαν τότε με δεδομένο ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή, τόνισε, είναι πιο οργανωμένη και έχει τα κατάλληλα μέσα και το προσωπικό μέσα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για να ελέγξει την κατάσταση.

«Το 2017 παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι μας να μην δηλώνουν τα άρρωστα ζώα κι έτσι η ασθένεια εξαπλώθηκε και είχαμε πολλά κρούσματα. Σε ό,τι αφορά εμάς, θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πληγούν μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Από εκεί και πέρα σημείωσε ο κ. Κουφέλος ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και στις πύλες εισόδου, τα λιμάνια του νησιού, όπου έχουμε τουρίστες από την Τουρκία, με ειδική διαδικασία απολύμανσης ώστε να μην μεταφερθεί η ασθένεια εντός της Λέσβου.

Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η υπηρεσία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με αυξημένους ελέγχους και αιμοληψίες στα κοπάδια καθώς και ενημέρωση όλων των φορέων που εμπλέκονται, όπως αστυνομία, λιμεναρχείο, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, κτηνίατροι κ.λπ.

Ο κ. Τσομπανέλλης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν στην περιοχή που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο. Όπως είπε ήδη η μολυσμένη περιοχή είναι σε αυξημένη επιτήρηση και γίνονται έλεγχοι σε όλες τις εκτροφές που υπάρχουν εκεί σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει άλλα ζώα με συμπτώματα ενώ τα μέτρα συνεχίζονται και θα ενταθούν περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Προγραμματίζεται εξάλλου ενημέρωση όλων των φορέων της περιοχής του Σιγρίου. Μπήκαμε σε περίοδο καραντίνας στην περιοχή με ισχυρή επιτήρηση και απαγόρευση μετακίνησης ζώων για 42 μέρες περίπου.

Πηγή : stonisi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο