Γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα Υγρότοπων

Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων! Μια επέτειος που στόχο έχει να μας ευαισθητοποιήσει για το ζωτικό ρόλο των υγροτόπων για εμάς και τον πλανήτη. Το θέμα των φετεινών παγκόσμιων εκδηλώσεων είναι «Υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία» και σκοπό έχει να τονίσει τη σημασία που έχει η διασφάλιση της διατήρησης και αειφορικής χρήσης των υγροτόπων για την ανθρώπινη και πλανητική υγεία.

Η Λέσβος είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους- μετά την Κρήτη. Μερικοί μόνο από αυτούς είναι οι γνωστοί: Αλυκή Καλλονής και Πολυχνίτου, το έλος Ντίπι-Λάρσου, η εκβολή του Τσικνιά, του Βούβαρη, της Τσιχλιώντας και της Φανερωμένης, η λιμνοθάλασσες Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες και των Παρακοίλων, η λιμνοδεξαμενή του Μολύβου και του Κεραμίου, το φράγμα Πυθαρίου κ.ά., 65 στο σύνολό τους!

Στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στα παράλια του Κόλπου Καλλονής, της Γέρας και στη Δυτική χερσόνησο του νησιού μας.

Ειδικά αυτοί της Δυτικής Λέσβου, παρότι σχετικά μικροί, συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που υποστηρίζει μοναδικούς οργανισμούς, φυτά και ζώα των υγροτόπων. Ειδικότερα, δε, τα πουλιά που διέρχονται από το δυτικό άκρο της Λέσβου, εκλαμβάνοντάς το σαν τη συνέχεια της Μικράς Ασίας, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Ταυτόχρονα αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και τροφής για όσα είδη πουλιών αναπαράγονται στην περιοχή με τα φρύγανα και τις πετρώδεις πλαγιές, λειτουργώντας σαν πραγματικός μαγνήτης και για τους επισκέπτες παρατηρητές πουλιών και φύσης.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσεις για τους  υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνουν εξορμήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Οι δράσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi και τη σελίδα του στο  Facebook : ΚΠΕΝ Καλλονής – Kalloni Environmental Information Center.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο