49η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων UNESCO | Σημαντικές επαφές Ζούρου στη Τουρκία για την προώθηση του Τουρισμού

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 49η Συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων UNESCO που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 8 Μαρτίου 2024 στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Kula-Salihli στη Τουρκία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων UNESCO από 26 χώρες καθώς και εκπρόσωποι όλων των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO: της Λέσβου, του Ψηλορείτη, του Χελμού-Βουραϊκού, του Βίκου-Αώου, της Σητείας, το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, Κεφαλονιάς – Ιθάκης καθώς και Λαυρεωτικής.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη Συνάντηση ο Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία των Γεωπάρκων και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους καθώς και στη σημασία της συνεργασίας των γεωπάρκων, την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης στη διαχείριση γεωμνημείων.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συνάντησης να συζητήσουν για τις νέες πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Επίσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ενέργειες που σχεδιάζονται και προγραμματίζονται σε 6 διαφορετικές θεματικές ενότητες μέσα από τις Ομάδες Εργασίας του Δικτύου (Τουρισμός, Εκπαίδευση,

Συμμετοχή των Νέων, Κλιματική Αλλαγή, Εργασία για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης, Απολιθωμάτων).

Παράλληλα συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής των Γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων αλλά και των τοπικών φυσικών πόρων και τα τοπικά προϊόντα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν για την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Γεωπάρκα λόγω της ορθολογικής ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών πόρων και μνημείων.

Επίσης, οι εκπρόσωποι Γεωπάρκων εξέλεξαν τα μέλη της νέας Συντονιστής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη διετία, μεταξύ των οποίων εκλέχθηκε ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Γεωλόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου.

Επαφές με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία για την προώθηση του Τουρισμού

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με τους Δημάρχους Shalihli κ. Zeki Kayda και Kula κ. Tusun Huseyin για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας από την Τουρκία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος, τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες, τον πλούτο των γεωλογικών και φυσικών μνημείων της Λέσβου ενώ παράλληλα δόθηκε πλούσιο υλικό προβολής του Μουσείου και του Γεωπάρκου Λέσβου στην Τουρκική γλώσσα.

Στο περιθώριο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές και με άλλες αντιπροσωπείες και στελέχη της UNESCO από όλη την Ευρώπη για τις δυνατότητες συνεργασίας και επισκέψεων στη Λέσβο.

Οι δύο Δήμαρχοι από την Τουρκία και τα στελέχη του Γεωπάρκου δήλωσαν την επιθυμία τους για επίσκεψη κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού προκειμένου να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου και να συζητήσουν από κοντά τις δυνατότητες συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο