Ε.Ι.Υ.Λ. | Να απευθύνονται στα σωματεία καλεί τους εργαζομένους που διεκδικούν τριετίες

Νέες μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την μη καταβολή τριετιών σε εργαζόμενους καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Ακόμη σημειώνει πως σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος την πρακτική αυτή χρησιμοποιούν κύρια εταιρείες εργολαβίας φύλαξης και καθαριότητας.  Η Ένωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει παρέμβαση για το θέμα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Επίσης καλεί τους εργαζόμενους (ακόμα και ανώνυμα) να απευθυνθούν  στο σωματείο τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα ελάχιστα δικαιώματά τους

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου αναφέρει:
Πληθαίνουν ολοένα οι καταγγελίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος από εργαζόμενους, κύρια στις εταιρείες εργολαβίας φύλαξης και καθαριότητας –και όχι μόνο- όπου οι εργοδότες βρίσκουν νέους τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή από 1.1.2024 της αύξησης των μισθών, που προκύπτουν από την επαναφορά της υποχρεωτικής καταβολής του επιδόματος τριετών, μετά τη  ψήφιση του Ν. 5053/2023.

Μια σειρά από εταιρείες, προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012 και, οι οποίοι μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, αντί να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στο δρόμο.

Άλλες εταιρείες, εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας με πονηρό τρόπο, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Φυσικά υπάρχει ο γνωστός όρος, ότι η οικειοθελής παροχή, είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή, μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών η επιδόματα, που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη».

Αρκετές εταιρείες μάλιστα στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων, να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα!, αλλιώς θα απολύονται!  Δηλαδή, ακόμα ένας εκβιασμός προστίθεται στους εργαζόμενους.  

Όπως είναι φανερό, οι εταιρείες μετέρχονται κάθε αθέμιτης και παράνομης πρακτικής, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική καταβολή των τριετιών, να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους να τις διεκδικήσουν και, να συνεχίζουν να τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες.

 Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καταγγέλλει  την αποθράσυνση των εργοδοτών και καλεί τους εργαζόμενους (ακόμα και ανώνυμα) να απευθυνθούν  στο σωματείο τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα ελάχιστα δικαιώματά τους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος θα απευθυνθεί και στο ΣΕΠΕ προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες αυτές πρακτικές, που ευτελίζουν τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους, σε αξιοπρεπή εργασία και μισθό.

Πηγή : stonisi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο