Σώζεται το Γεφύρι Παρακοίλων | Άμεση η ανταπόκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Παρέμβαση Βέρρου

Άμεση είναι η αντίδραση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στην πρόσφατη παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την ανάγκη λήψης σωστικών μέτρων και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο δίτοξο γεφύρι των Παρακοίλων που υπέστη ζημιές κατά τη σφοδρή βροχόπτωση της 16ης του περασμένου Ιανουαρίου.

Στην επιστολή του κ. Βέρρου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και στον προϊστάμενο της κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη απάντησε άμεσα η υπηρεσία γνωρίζοντας ότι «πραγματοποίησε αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε πως η πέτρινη δίτοξη γέφυρα που σώζεται στον οικισμό των Παρακοίλων και προστατεύεται από την αρχαιολογική νομοθεσία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962), υπέστη βλάβες έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Συγκεκριμένα κατέρρευσε τμήμα του γωνιώδους εμβόλου της κεντρικής καμάρας, ενώ διαπιστώθηκε και ο βανδαλισμός του μνημείου με συνθήματα». Στην επιστολή αναφέρεται πως «επιτακτική κρίθηκε η ανάγκη προγραμματισμού λήψης άμεσων σωστικών μέτρων και άρσης της επικινδυνότητας του μνημείου, καθώς και του καθαρισμού του από τα τοιχογραφήματα, την υλοποίηση των οποίων δρομολογεί άμεσα η Εφορεία».

Ας σημειωθεί εδώ ότι από μέρους της Δημοτικής αρχής της Δυτικής Λέσβου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σχεδιάζεται συνολικότερη παρέμβαση στην περιοχή των Παρακοίλων στη διαδρομή από το οθωμανικό λουτρό στο χωριό προς το προαναφερόμενο γεφύρι και από εκεί στο οθωμανικό τέμενος μέσω των λιθόστροτων μονοπατιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο