Λα. Συσ. “Απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης” | Π. Προβέτζας “Προσπαθώ να τηρώ την τάξη” | (ΒΙΝΤΕΟ)

Απάντηση στις καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Προβέτζας, ο οποίος μεταξύ άλλως δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση φίμωσης κανενός και πως ο ρόλος του προέδρου προβλέπει να διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης και πως αυτό ήταν το μόνο που έκανε και πως παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του η, κα. Τσιριγώτη και άλλοι δημοτικού σύμβουλοι συνέχιζαν να ομιλούν ταυτόχρονα, κάτι που τον ανάγκασε να κλείσει τα μικρόφωνα μέχρι να ηρεμήσουν οι τόνοι.

Δείτε όλη την απάντηση του κ. Προβέτζα:

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης καταγγέλλει στο λαό της Λέσβου την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσής της, με την πρωτοφανή για τα δεδομένα της Λέσβου ενέργεια κλεισίματος των μικροφώνων κατά τη διάρκεια ομιλίας δημοτικών συμβούλων και δη της επικεφαλής της παράταξης. Από όλη τη διαδικασία διαφάνηκε ότι η μόνη φωνή που ενοχλεί είναι αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης. Γιατί πως αλλιώς να ερμηνευτεί ακόμα και η διακοπή δημοτικού συμβούλου της παράταξης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του;

Η «ελαστικότητα» -κατά τα άλλα- που επιδείχθηκε σε τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των άλλων παρατάξεων, δείχνει, χωρίς καμία αμφιβολία, πως πέρα από τις «για τα μάτια» διαφωνίες τους, συμφωνούν στα βασικά: στη λειτουργία της ΔΕΥΑΛ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, στην μετακύληση του προβλήματος στην τσέπη του λαού μας.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι αυτοί που σήμερα υπερασπίζονται και ψηφίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ ως «αναγκαίες», πέρυσι τις αποκήρυσσαν, κι αυτοί που άλλοτε τις θεωρούσαν «αναγκαίες και μικρές» σήμερα τις «απαρνιούνται». Τις ίδιες ακριβώς αυτές αυξήσεις! Θα περιμέναμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και αιτιολόγηση, αλλά φαίνεται πως η σιωπή τους δείχνει δίχως άλλο τη συμφωνία του συνόλου της παράταξης και της δημοτικής αρχής Χριστόφα για το νέο αυτό χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι κι οι συνταξιούχοι στενάζουν από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις.

Δεν ήταν οι πρώτες και απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε δε θα είναι ούτε οι τελευταίες. Δε θα επιτρέψουμε να πληρώσει ο λαός μας για άλλη μια φορά το μάρμαρο!

Κι επειδή ζητήθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση προτάσεις, λες και δεν τις ξέρουν, αλλά είτε δεν έμειναν να τις ακούσουν είτε επιχείρησαν να μην τις αφήσουν να ακουστούν (πάντως να τις ψηφίσουν ούτε μπορούσαν ούτε ήθελαν αφού επρόκειτο για … συζήτηση και όχι για απόφαση), τις παραθέτουμε:

– Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόφαση της ΔΕΥΑΛ και των δημοτικών επιτροπών των δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

– Διεκδικούμε το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κόντρα σε αυτά που σχεδιάζονται και μέσα από τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ.

– Απαιτούμε η κυβέρνηση να καλύψει άμεσα το επιπλέον ενεργειακό κόστος που έχει προκύψει για τις ΔΕΥΑ από το 2021 μέχρι σήμερα με αναλογική κατανομή από το Ταμείο των 250 εκατομμυρίων των Πλεονασμάτων Κερδών ΑΠΕ για να αντιμετωπιστεί κατ’ ελάχιστον η ζημιά που έγινε.

– Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας.

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις ΔΕΥΑ ως ελάχιστη συμβολή, γιατί το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα.

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Αν συμφωνούν λοιπόν ας τις διεκδικήσουν κι ας τις υλοποιήσουν.

Μυτιλήνη, 13-3-2024

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Παναγιώτης Αυγουστίδης

Νίκη Τσιριγώτη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο