Λέσβος | Τα τριψίματα έχουν την τιμητική τους στην Αγιάσο – Σήμερα και η πατινάδα | (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου , η παραδοσιακή πατινάδα, που θα σεργιανίσει στις στράτες του χωριού αναβιώνοντας το έθιμο της Περικεφαλαίας και θα καταλήξει στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου θα ακολουθήσουν πολλές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και τα καρναβαλικά συγκροτήματα με σκωπτικά στιχάκια με έμμετρο λόγο , στην ντοπιολαλιά .

Τον 18ο αιώνα μαρτυρούνται τα πρώτα καρναβαλικά δρώμενα στην Αγιάσο. Αγιασώτες μασκαρεμένοι γύριζαν στα στενά του χωριού και τραγουδούσαν κυρίως κλέφτικα τραγούδια.

Στο τέλος της τουρκοκρατίας άνθισε η πατινάδα και η περικεφαλαία, όπου οι μασκαρεμένοι γύριζαν στο χωριό και τραγουδούσαν τα τριψίματα, λαϊκοί στίχοι στην ντοπιολαλιά, με σκωπτικό περιεχόμενο, υμνούν τα γεννητικά όργανα και την αναπαραγωγική διαδικασία.

Στίχους,  γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι Αγιασώτες και τις ημέρες αυτές στα καφενεία αλλά και στους δρόμους του χωριού, αντηχούν τα «τριψίματα» άλλοτε πιο οργανωμένα άλλοτε αυτοσχέδια. 

Για την κάμερα της ΕΡΤ τα τριψίματα τραγούδησε μέσα στο καρναβαλικό μουσείο της Αγιάσου η Μυρσίνη Κουτσκουδή  με γυναίκες άνδρες και παιδιά του χωριού να ακολουθούν.

Πηγή : ertnews.gr / Μυρσίνη Τζινέλλη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο