Χίος | Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στα Καρδάμυλα με 3 νεκρά ανήλικα κορίτσια

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Καρδαμύλων στη Χίο από συνολικά τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χίου εντόπισαν τρεις (03) αλλοδαπούς, στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χίου και τους παρέδωσαν στο Τ.Δ.Μ. Χίου. Εκεί δήλωσαν ότι είχαν φτάσει από την Τουρκία με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλοι αλλοδαποί και ότι η λέμβος είχε προσαράξει σε βραχώδη περιοχή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αμέσως, ξεκίνησαν έρευνες από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και διενεργήθηκαν από ξηρά περιπολίες από στελέχη των Λιμενικών Αρχών Χίου και Καρδαμύλων καθώς και από στελέχη του Τ.Δ.Μ. της Χίου. Τις πρωινές ώρες σήμερα οι έρευνες συνεχίστηκαν με τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν ο εντοπισμός από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δεκαεπτά (17) αλλοδαπών, εκ των οποίων τρία (03) ανήλικα κορίτσια χωρίς τις αισθήσεις τους, σε δύσβατο βραχώδες σημείο στην περιοχή ¨ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ¨. Απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί και μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος στο λιμάνι των Καρδαμύλων. Εν συνεχεία επτά (07) εξ αυτών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου ¨ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ¨, για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Οι τρεις (03) σοροί των ανήλικων απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου ¨ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ¨, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Σε περαιτέρω έρευνα, εντοπίστηκαν δύο (02) ακόμα αλλοδαποί από στελέχη του Τ.Δ.Μ. Χίου και μεταφέρθηκαν στη Λιμενική Αρχή Χίου.

Συνολικά διασώθηκαν δεκαεννέα (19) αλλοδαποί (7 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι) και ανασύρθηκαν τρεις (03) σοροί ανήλικων κοριτσιών. Κατά δήλωσή των διασωθέντων δεν αγνοείται άλλο άτομο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ο 25χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου, για παράβαση του Ν. 3386/05 ¨Παράνομη είσοδο στον Ελλαδικό χώρο¨ και του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση εισόδου στην ελληνική επικράτεια¨. Η λέμβος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο