Διαμαρτυρία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τα σχέδια βελτίωσης στα νησιά του Β.Α.

Διαμαρτυρία- Αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αναστασίας Αντωνέλη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Αυγενάκη Λευτέρη για την αύξηση χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Β) Κατάθεση προτάσεων για τις νέες προσκλήσεις Σχεδίων Βελτίωσης. 

Πιο συγκεκριμένα: 

 ”Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά  την νέα κατανομή χρηματοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης διαπιστώνουμε με λύπη και αγανάκτηση ότι για άλλη μια φορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι στην νέα χρηματική κατανομή για τα νησιά μας γίνεται αύξηση της προηγούμενης χρηματοδότησης κατά 38,83% την ίδια στιγμή που για την Κρήτη γίνεται αύξηση 104,51%,, για την Στερεά Ελλάδα αύξηση 94,37%, για την Ήπειρο αύξηση 91,37% κ.λ.π. κ.λ.π

Και όλα αυτά όταν μας έχουν υποβληθεί 412 Σχέδια Βελτίωσης απ τα οποία και με την νέα κατανομή θα χρηματοδοτηθούν τελικά με βάση τους υπολογισμούς μας περί τα 240 Σχέδια Βελτίωσης! (143 από την αρχική κατανομή και περίπου 95- 100 ακόμη μετά την αύξηση του προϋπολογισμού και την  διάθεση του ποσού  για τις ενστάσεις)  Δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί τελικά το 59% των αιτούντων!! 
Τι θα πούμε αξιότιμε κύριε Υπουργέ στους υπόλοιπους 187 ;;;;;;;;; Αλλάξτε επάγγελμα ή αλλάξτε τόπο διαμονής;;;; Μήπως πρέπει πιτέλους να κατανοήσετε ότι οι άνθρωποι του Πρωτογενούς Τομέα που μένουν και επιμένουν να ασχολούνται με αυτόν επιτελούν και Εθνικό έργο;;;; Είμαστε σε μια περιοχή των συνόρων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάθε τόσο αμφισβητείται η Εθνική της οντότητα από τους εξ Ανατολών γείτονες μας. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και λόγοι Εθνικής Σκοπιμότητας πέρα από την οικονομική αναγκαιότητα της επιβίωσης της αγροτικής οικονομίας των νησιών μας και να δώσει πρόσθετα κίνητρα και πόρους για εγκατάσταση και νέων ανθρώπων, από άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, διώχνει και τους ήδη απασχολούμενους με αυτόν;;;;

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ αιτούμαστε:

 Την αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού  των Σχεδίων Βελτίωσης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έστω και τώρα!

Για τις νέες προσκλήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης ζητάμε:

Α) Να γίνεται από το Υπουργείο ξεχωριστή κατανομή χρηματοδότησης ανά Π.Ε, προκειμένου η ύπαρξη μεγάλων καλλιεργειών σε μια Π.Ε να μην λειτουργεί εις βάρος άλλων Π.Ε  (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τελευταίας πρόσκλησης αποτελεί η Σάμος όπου από τις 71 προτάσεις εγκρίθηκαν μόνο οι 3!!) 
Β) Να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης σε  ξέχωρους τομείς κύριας καλλιέργειας των νησιών και εναλλακτικών καλλιεργειών μιας και με το υφιστάμενο ενιαίο καθεστώς μοριοδότησης ευνοείται μόνον η κύρια καλλιέργεια του κάθε νησιού αποκλείοντας έτσι την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εγκατάσταση στα νησιά μας νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με εναλλακτικές καλλιέργειες.

Αναμένουμε  με αγωνία τις δικές σας ενέργειες,

Με τιμή,

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής
η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης
Πρωτογενούς Τομέα
Αναστασία Αντωνέλλη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο