Ερώτηση Π. Παρασκευαΐδη για τα Σχέδια Βελτίωσης στα νησιά του Β. Αιγαίου

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, με Ερώτηση που Κατέθεσε στην Βουλή, σήμερα, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , διαμαρτύρεται έντονα για την μικρή Αύξηση του προϋπολογισμού, για τα ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ των Αγροτών του Βορείου Αιγαίου, που αφήνει Εκτός προγράμματος το 40% των Αιτήσεων.

Απαιτεί δε, την Άμεση άρση της αδικίας, με νέα Απόφαση Αύξησης του Προϋπολογισμού, που θα εξασφαλίσει την υλοποίηση όλων των αιτημάτων των Αγροτών της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Θέμα: Άδικη για το Βόρειο Αιγαίο, κατανομή, της 2ης αύξησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτών

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη Απόφασή σας, για την 2η αύξηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτών, της νέας προγραμματικής περιόδου, με την οποία αυξάνεται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός και φθάνει τα 304.940.310 ευρώ, ποσό που καλύπτει το 75,6% της Αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.

Από την παραπάνω αύξηση, δυστυχώς, στο Βόρειο Αιγαίο (της μεταναστευτικής πίεσης) κατανεμήθηκε μόνο το 3,8% !!!!, ήτοι 3,8 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό από 9.940.000 ευρώ στα 13.800.000 ευρώ.

Αν εξαιρέσουμε, την Αττική, που δεν είναι Αγροτική κυρίως, Περιφέρεια, οι αμέσως επόμενες Περιφέρειες με την μικρότερη αύξηση, είναι αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και του Βορείου Αιγαίου.

Κατά συνέπεια, αυτή η κατανομή είναι πολύ άδικη και δεν μας αξίζει, ούτε συνάδει με την ρήτρα νησιωτικότητας του Ελληνικού Συντάγματος (Άρθρο 101 παρ. 4), ούτε καλύπτει το σύνολο της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης για το Βόρειο Αιγαίο και αν δεν τροποποιηθεί με αύξηση, η παρούσα άδικη απόφαση σας, περίπου το 40% των Αιτήσεων Ενίσχυσης για Σχέδια Βελτίωσης θα Απορριφθεί.

Έχουν υποβληθεί 412 Σχέδια Βελτίωσης για τη νέα περίοδο στο Βόρειο Αιγαίο.

Με βάση τη δημόσια δαπάνη πριν την 2η αύξηση και την σχετική βαθμολογία βάσης του 81,47%, στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί μόνο 143 Σχέδια (π.χ. στη Λήμνο επί 41 αιτημάτων, εντάχθηκαν τα 14, στη Σάμο και στην Ικαρία από τα 77 Σχέδια εντάχθηκαν τα 3, στη Λέσβο εντάχθηκαν 73 και στη Χίο 53).

Με την αύξηση των 3.860.000 ευρώ, θα ενταχθούν άλλα 100 Σχέδια και θα φθάσουμε στα 243 σε σύνολο 412, ήτοι ποσοστό 60% μόνο.

Η απόφαση δυστυχώς δεν υπηρετεί την επιβαλλόμενη σύγκλιση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας, προς τον μέσο όρο των Περιφερειών της Ευρώπης, κατά παράβαση των κατευθύνσεων περί Σύγκλισης της Ε.Ε., αφού οι δυο από τις πιο φτωχές περιφέρειες, ήτοι του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τις μικρότερες αυξήσεις, 38,83% και 21,31%, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η 2η πλουσιότερη Περιφέρεια της χώρας, αυτή του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνει αύξηση της τάξης του 92,59% και η Περιφέρεια Κρήτης, αύξηση 104,5%!!!!!!

Δηλαδή με απλά λόγια, τιμωρούνται ουσιαστικά οι Αγρότες των παραπάνω περιφερειών.

Εδώ, πρέπει να σας μεταφέρω ότι οι Αγρότες της Λήμνου, αισθάνονται βαθύτατα αδικημένοι, από την υλοποίηση του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος και δεν είναι δυνατόν να αδικηθούνε και με το νέο πρόγραμμα, λόγω της χαμηλής εκ μέρους σας, χρηματοδότησης.

Είμαι υποχρεωμένος, όμως, να σας επισημάνω, κ. Υπουργέ, ότι με τέτοιες Αποφάσεις και Πολιτικές, δεν συγκρατείται ο Αγροτικός πληθυσμός στην ύπαιθρο της Ελλάδας, που ερημώνει και απειλεί την επιβίωση της χώρας, ούτε στηρίζονται πραγματικά οι εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Θράκη, που αποτελούν στόχο του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και Επεκτατισμού.

ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ.

Απαιτούμε λοιπόν, την έκδοση νεώτερης απόφασης σας, που θα αίρει την αδικία, θα επιφέρει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης για το Βόρειο Αιγαίο και θα εξασφαλίζει την ένταξη στο νέο πρόγραμμα Ενίσχυσης Σχεδίων Βελτίωσης όλων των Αιτημάτων των Αγροτών της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Υπουργός

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία και πότε για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να αρθεί η αδικία και να αποδείξει εμπράκτως το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους αγρότες του Βορείου Αιγαίου;

2. Ποιος ο αριθμός των Αιτήσεων Ενίσχυσης Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών, ανά Περιφερειακή Ενότητα, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου;

3. Ποιος ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης ανά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τα Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της νέας προγραμματικής περιόδου;

4. Τέλος, παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε τα αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτών, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Μυτιλήνη, 25/4/2024

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο