Συνάντηση της Μαρίας Κομνηνάκα με μέλη της κίνησης για Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο

Συνάντηση με μέλη της “Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο” πραγματοποίησε στην Ερεσό, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Ν. Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξι τεράστιων ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Ερεσού και την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία του φράγματος της Ερεσού για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού.

Από την πλευρά τους, τόνισαν την προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση του λεσβιακού λαού σχετικά με το έργο και την ανησυχία που υπάρχει για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Η Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι τέτοια έργα στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνουν πολύ πιο ακριβή ενέργεια για τον λαό και στο τέλος μόνο «πράσινα» δεν είναι αφού δημιουργούν μεγαλύτερη καταστροφή τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στο περιβάλλον. Έχει δε αποκαλυφθεί από τη μέχρι τώρα εμπειρία και η κοροϊδία των δήθεν «αντισταθμιστικών». Προβληματίζει ιδιαίτερα ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός που σχεδιάζεται θα δεσμεύει τεράστια ποσότητα νερού από το φράγμα της Ερεσού για τη λειτουργία του. Με άλλα λόγια, το φράγμα που φτιάχτηκε για να καλύπτει τις αρδρευτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Ερεσού, θα καταλήξει να εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ήδη, τη στιγμή που στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα δάση, προβλέπει τη μείωση της απόδοσης των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στο 70%, λόγω πληρότητας του δικτύου, συνεχίζουν να φορτώνουν τα βουνά, τα νησιά ακόμα και τη θάλασσα με τεράστια αιολικά πάρκα. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη κερδοφορία των ομίλων της πράσινης ενέργειας, στους οποίους κατευθύνονται και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά τα κεφάλαια θέλουν να ενισχύσουν, γι’ αυτό και απαξιώνουν εγχώριες πηγές στις οποίες έχει επάρκεια η χώρα, όπως ο λιγνίτης, που θα μπορούσε να παράγει φθηνή ενέργεια για το λαό. Μάλιστα με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με ανάλογο εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της ΔΕΗ, ωστόσο δεν το επιλέγουν προκειμένου να προχωρήσουν οι «πράσινες business», προκαλώντας τελικά μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Τόνισε επίσης, ότι το ΚΚΕ δεν δαιμονοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά πρότασή του είναι όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές να εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό για τις ενεργειακές ανάγκες του λαού του νησιού. Όχι για να κερδοφορούν διάφοροι όμιλοι, ούτε για εμπόριο κι εξαγωγή, οδηγώντας σ’ αυτή την άναρχη και καταστροφική εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων.

Τέλος, η Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων, όπως έχει κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο