Δήμος Μυτιλήνης | Τα πρώτα βήματα της Δημοτικής Αρχής για μια βιώσιμη, λειτουργική πόλη και ζωντανά χωριά

Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του οράματός της για μια βιώσιμη, λειτουργική πόλη και ζωντανά χωριά έκανε η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας της.

Ποια είναι αυτά;

Για μια βιώσιμη και λειτουργική Μυτιλήνη

Παρεμβάσεις σε ανώτατο και ανώτερο επίπεδο

Υποβάλλαμε σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δημαρχείο Μυτιλήνης την Παρασκευή 19/4. Παραδόθηκε ιδιοχείρως φάκελος με αναλυτικές πληροφορίες, μελέτες και στοιχεία, και τέθηκαν ζητήματα όπως, μεταξύ άλλων:

1. Η αναγκαιότητα κατασκευής της νότιας παράκαμψης της πόλης της Μυτιλήνης,

2. Η παραχώρηση του χώρου του εμπορικού λιμένα Μυτιλήνης από την ΕΤΑΔ

3. Η αύξηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα και

4. Η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης των νοτιόχωρων της πόλης της Μυτιλήνης.

Παράλληλα, θέτουμε συνεχώς σε ανώτερο επίπεδο ζητήματα για τα οποία είναι απαραίτητη η συνδρομή ή η παρέμβαση Υπηρεσιών της κεντρικής Διοίκησης και της Κυβέρνησης.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης

Μελετήσαμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μυτιλήνης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 57 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 2021 – 2027 της Περιφέρεας Βορείου Αιγαίου, το οποίο προέκυψε από μια σειρά ενεργειών διαβούλευσης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, συζητήθηκε ξανά με εμπλεκόμενους φορείς, έγινε προτεραιοποίηση και με την έγκρισή του ξεκινά άμεσα η υλοποίησή του.

Παράλληλα έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο 2025, οπότε και μας δίνεται η δυνατότητα προσαρμογών, και ενεργοποιήσαμε την Αστική Αρχή, η οποία συνεδρίασε πρακτικά για πρώτη φορά, ενώ επίκειται σύντομα μια ακόμη συνεδρίασή της πριν το καλοκαίρι και υπάρχει πρόθεση συχνών συναντήσεών της, παρά τη συμβατική «υποχρέωση» των 2 μόλις συνεδριάσεων ανά έτος.

Προγραμματισμός νέων έργων

Από την έναρξη εφαρμογής του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Μυτιλήνης στις αρχές Μαρτίου του 2024, μόνο από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών πραγματοποιήσαμε:

– Δημοπράτηση 11 έργων συνολικού προϋπολογισμού 2.113.000 ευρώ

– Συμβασιοποίηση 6 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.221.000 ευρώ

– Υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση 8 έργων συνολικού προϋπολογισμού 10.568.000 ευρώ

Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται έργα και μελέτες, που έχουν προκηρυχθεί από άλλες Διευθύνσεις και Νομικά Πρόσωπα.

Επίβλεψη και επιτάχυνση υφιστάμενων έργων

Εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο παρακολούθησης και επίβλεψης υπό εκτέλεση έργων, επανεκκίνησης έργων, που είχαν «παγώσει», ενώ παράλληλα κινήσαμε διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία έργων, των οποίων η χρηματοδότηση είχε χαθεί. Αναφέρονται ενδεικτικά:

– Ανάπλαση προκυμαίας Μυτιλήνης, όπου έχει επιτευχθεί επιτάχυνση στις διαδικασίες εκτέλεσης του έργου

– Νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα, για το οποίο γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησης ενώ παράλληλα εξετάζονται σενάρια αξιοποίησης του παλαιού κολυμβητηρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης

– Παλαιό Λιμεναρχείο για το οποίο βρισκόμαστε σε διαδικασία χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης για να σωθεί

– Ποδηλατόδρομος στον δρόμο του αεροδρομίου, για τον οποίο δρομολογείται η ωρίμανση των μελετών

Άλλες παρεμβάσεις

Υλοποιήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για:

– Πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και της οδού Ερμού, βασισμένη σε μελέτη και διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, και η οποία θα εφαρμοστεί το αμέσως προσεχές διάστημα με την έγκριση της σχετικής απόφασης από την ΑΔΑ

– Απελευθέρωση του χώρου στάθμευσης εντός του λιμανιού της Μυτιλήνης, με ομόφωνη απόφαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και η οποία θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαγραμμίσεων και της τοποθέτησης πινακίδων

– Βελτίωση της εικόνας της πόλης, με παρεμβάσεις σε ζητήματα καθημερινότητας όπως καθαριότητα, δημοτικός φωτισμός, πλακοστρώσεις και πάρκα

Για ζωντανά χωριά

Υλοποιούνται έργα και παρεμβάσεις όπως:

Αγροτική οδοποιία

– Συμβασιοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε το έργο τσιμεντόστρωσης αγροτικών δρόμων στην περιοχή του Ευεργέτουλα

– Ολοκληρώθηκε το έργο ασφαλτόστρωσης του αγροτικού δρόμου Καγιάνι – Λουτρά

– Συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησε το έργο ασφαλτόστρωσης και τσιμεντόστρωσης αγροτικών δρόμων στην περιοχή του Πλωμαρίου

– Ξεκίνησε το έργο ασφαλτόστρωσης σε αγροτικό δρόμο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας

– Ξεκίνησε το έργο τσιμεντόστρωσης σε αγροτικό δρόμο στην περιοχή του Κάτω Τρίτους

Παράλληλα σχεδιάζονται και τα επόμενα αντίστοιχα έργα, πέραν των άλλων παρεμβάσεων στο πλαίσιο πρόληψης της πολιτικής προστασίας.

Ύδρευση – Αποχέτευση

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης στους οικισμούς του Δήμου, όπως για παράδειγμα η κατασκευή συμπληρωματικών δικτύων αποχέτευσης στην Αγιάσο.

Άλλες παρεμβάσεις

Ολοκληρώνουμε και σχεδιάζουμε αναπλάσεις, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές, παρεμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολικές εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού των χωριών μας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων, δίνουμε έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός.

Άλλες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής

Πέραν όλων των παραπάνω, επισημαίνονται και οι ακόλουθες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής:

– Οργάνωση τομέα Πολιτισμού και εμπλουτισμός εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου

– Ενεργοποίηση και ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου από την αρμόδια Αντιδημαρχία και τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, προς όφελος και των «αφανών» συμπολιτών μας

– Εκκίνηση συντονισμένων ενεργειών τουριστικής προβολής και βελτίωση υποδομών στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς

– Οργάνωση και συντονισμός διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, λειτουργίας επιτροπών κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο