Στην ανάδειξη της Λημνιακής Γαστρονομίας προχώρησε η Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΙΕΚ) Λήμνου δημιουργώντας σειρά βίντεο με παρασκευές τοπικών εδεσμάτων.
Ήδη έχουν ανέβει έξι βίντεο που δημοσιεύονται στο νέο Κανάλι της ΣΑΕΚ ΛΗΜΝΟΥ στο YouTube στο παρακάτω σύνδεσμο: https://youtube.com/@user-lh2go7ir8s?si=jQ_xpbotGXQZ0UvS
Η Διευθύντρια της Σχολής Ιουλία Λυγδά, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε: «έχοντας ως στόχο την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά, την εξωστρέφεια, τη σύνδεση της Σχολής με την κοινωνία και την Αγορά εργασίας και θέλοντας να προβάλουμε και να αναδείξουμε την υπέροχη γαστρονομική παράδοση της Λήμνου, φέτος όπως και πέρυσι, προχώρησε στη δημιουργία σειράς βίντεο “Αφιέρωμα στη Λημνιακή Γαστρονομία” με παρασκευές τοπικών εδεσμάτων».
Η τελευταία παρουσίαση αφορά την προετοιμασία και τον τρόπο παρασκευής για τα Αμυγδαλωτά Νέας Κούταλης Λήμνου, όπως τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στη Μικρά Ασία.
«Ευχαριστούμε θερμά την κα Μαρία Σκοπελίτου για την παρουσίαση και παρασκευή των αμυγδαλωτών, για την θετική ανταπόκρισή της και την όμορφη συνεργασία μας! Θερμές ευχαριστίες και προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου και τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Σκαπέτη για τη φιλοξενία στο χώρο τους και την άψογη συνεργασία», τόνισε η κα Λυγδά.
Στα πέντε προηγούμενα βίντεο η Διευθύντρια της Σχολής Ιουλία Λυγδά, ο Σεφ-Εκπαιδευτής Ηλίας Κελεμένης με τους σπουδαστές του Τμήματος Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας Σεφ της Σ.Α.Ε.Κ. ΛΗΜΝΟΥ παρουσίασαν την προετοιμασία και τον τρόπο παρασκευής:
1. Των χειροποίητων ζυμαρικών Βαλάνες Λήμνου.
2. Του φημισμένου και βραβευμένου τυριού Καλαθάκι Λήμνου.
3. Του παραδοσιακού φαγητού της Λήμνου, “Κασπακινό”.
4. Των παραδοσιακών Λημνιών χειροποίητων ζυμαρικών, τα φημισμένα Φλωμάρια Λήμνου. Και των τηγανόπιτων, ή αλλιώς φλωμαρόπιτες, διότι τις φτιάχνουν οι νοικοκυρές την ίδια μέρα μετά την παρασκευή των φλωμαριών με την ίδια ζύμη.
5. Των πασχαλινών, παραδοσιακών κουλουριών και κουλούρων με κόκκινα αυγά.
Πηγή : ertnews.gr