Τίμησαν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών | (ΦΩΤΟ)

Το Σαββατοκύριακο (22-23/06/2024) πραγματοποιήθηκαν στα Ψαρά εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών που είχε γίνει στις 22 Ιουνίου του 1824 από τους Οθωμανούς.

«Η καταστροφή των Ψαρών και το Ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία γεγονότα του μεγάλου αγώνα του έθνους μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Πέρασε τελικά στην ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και στη συνείδηση όλων όχι σαν ήττα αλλά σαν δόξα αθάνατη για ολόκληρο τον ελληνισμό», σημειώνει στην πρόσκλησή του για τις εκδηλώσεις ο Δήμος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.

Το Σάββατο, 22 Ιουνίου, ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, διοργανώσε Πορεία Μνήμης για να τιμήσει τους ηρωικούς πεσόντες του Ολοκαυτώματος.

Η πορεία / λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων το 1824, και κατέληξε στη μαρτυρική Μαύρη Ράχη, διασχίζοντας το νησί κι αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές του, με ενδιάμεσες στάσεις σε τοποθεσίες ορόσημα, όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες.

Οι συμμετέχοντες, θα μετέφεραν εναλλάξ τον φλεγόμενο πυρσό, που συμβόλιζε τη φωτιά και τον όλεθρο που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι εισβολείς.

Παράλληλα όμως, συμβόλιζε και τη φλόγα της Επανάστασης, καθώς η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης στη Μαύρη Ράχη, αποτέλεσε σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την Ελευθερία.

Οι πυρσοί που χρησιμοποιήθηκαν στην Πορεία Μνήμης ήταν μία ευγενική προσφορά του Παναγιώτη Αντωνόπουλου, αναβιωτή του ιστορικού αγώνα «Ευχίδειος Άθλος».

Να σημειωθεί ότι την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλης Σπανάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος και Αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησουν απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».

Φώτο :

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο