Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα ενημερώνει την ενίσχυση των Μέτρων για την πρόληψη εισόδου του Αφθώδους Πυρετού στην Ελλάδα λόγω κρούσματος στην Τουρκία.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει την ενίσχυση των Μέτρων για την πρόληψη εισόδου του Αφθώδους Πυρετού στην Ελλάδα λόγω κρούσματος στην Τουρκία.
Κατόπιν ενημέρωσής μας από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 136295/Σ.66966/23-05-25 εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας ενημερώνουμε ότι, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στις 15 Μαΐου 2025, μία (1) πρωτογενής εστία Αφθώδους Πυρετού (FMD) σε βοοειδή (μη τυποποιημένος ορότυπος), στην περιοχή Izmir της Τουρκίας, πολύ κοντά στη νήσο Λέσβος (βλ. Εικόνα 1).
Ο Αφθώδης Πυρετός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό ιογενές νόσημα που πλήττει δίχηλα ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους) και έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η έγκαιρη δήλωση ύποπτων περιστατικών στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές είναι υποχρεωτική και κρίσιμη για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Η ασθένεια αυτή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Το 2025 ο αφθώδης πυρετός επανεμφανίζεται στην Ευρώπη με κρούσματα σε Γερμανία, Ουγγαρία και σοβαρή έξαρση στη Σλοβακία. Η Ελλάδα διατηρεί το καθεστώς «ελεύθερης από Αφθώδη Πυρετό χωρίς εμβολιασμό» .
Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως μέσω:
• του αναπνευστικού συστήματος (σε μηρυκαστικά, ακόμη και με ελάχιστη ποσότητα),
• του πεπτικού συστήματος (κυρίως στους χοίρους),
• καθώς και μέσω τραυμάτων, ιατρικών επεμβάσεων (τεχνητή γονιμοποίηση, εργαλεία, εμβόλια) ή μολυσμένων ζωοτροφών.
Η μετάδοση πραγματοποιείται:
• Άμεσα, με επαφή με νοσούντα ή φορείς,
• Έμμεσα, μέσω ανθρώπων, υποδημάτων, ρουχισμού, εξοπλισμού, οχημάτων,
•Μέσω προϊόντων ζωικής προέλευσης, γάλακτος, κρέατος, μη θερμικά επεξεργασμένων τροφών,
• Με αερογενή μετάδοση, ακόμη και σε απόσταση έως 300 χλμ πάνω από θάλασσα,
• Από άνθρωπο σε ζώα έως και 48 ώρες μετά την έκθεση — γι’ αυτό και συστήνεται καραντίνα 5–7 ημερών ή προσεκτικός καθαρισμός πριν την επαναείσοδο σε μονάδες.
Τα κύρια κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Φυσαλίδες, διαβρώσεις και έλκη στο στόμα, τη μύτη, τις θηλές και τα άκρα.
• Στοµατίτιδα µε σιελόρροια και έντονο τριγµό των δοντιών λόγω των αλλοιώσεων (φυσαλίδες και έλκη).
• Στα άκρα οι αλλοιώσεις βρίσκονται στα όρια µεταξύ του δέρµατος και της στεφάνης των χηλών, καθώς και στα µεσοδακτύλια διαστήµατα.
• Κατάπτωση, ανορεξία, πυρετός, µείωση της γαλακτοπαραγωγής
• Χαμηλή θνησιμότητα στα ενήλικα ζώα, αλλά υψηλή στα νεαρά(αιφνίδιοι θάνατοι λόγω µυοκαρδίτιδας).
ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
- Ενημέρωση του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στους επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα από την Τουρκία
- Συστηματική ενημέρωση των ταξιδιωτών για τους υγειονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη μετάδοση νοσημάτων μέσω αντικειμένων, ιματισμού και υποδημάτων – κυρίως όταν έχει προηγηθεί επαφή με αγροτικές περιοχές ή ζώα.
- Λήψη αυξημένων μέτρων ελέγχου, με έμφαση στα εξής:
- Απαγόρευση ή περιορισμός μεταφοράς προϊόντων ζωικής προέλευσης από ταξιδιώτες από τη γειτονική Τουρκία .
- Ίδρυση σταθμών απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στη χώρα, με χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων.
- Ενεργοποίηση της Απολυμαντικής Τάφρου για την απολύμανση των τροχών των οχημάτων που εισέρχονται από την Τουρκία.
Κατόπιν των ανώτερων ενημερώνουμε για τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου μέτρα πρόληψης των υπόχρεων εκ της Νομοθεσίας.
ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων πρέπει να ενισχύσουν τα μέτρα βιοπροφύλαξης για την αποφυγή εισόδου και διάδοσης ασθενειών. Σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν:
• Περίφραξη των εγκαταστάσεων και απολυμαντική τάφρο για οχήματα.
• Τακτικό καθαρισμό και απολύμανση χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων με εγκεκριμένα σκευάσματα .
• Περιορισμό εισόδου ανθρώπων και οχημάτων που επισκέπτονται και άλλες εκμεταλλεύ-σεις.
• Καραντίνα 21 ημερών για νεοεισαχθέντα ζώα.
• Έλεγχο προέλευσης ζωοτροφών και εξοπλισμού, αποφυγή εισαγωγής από Τουρκία.
• Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που έχουν πρόσφατα ταξιδέψει στην Τουρκία.
• Απεντόμωση και καταπολέμηση παρασίτων στις εγκαταστάσεις.
• Σχετικά με την δραστηριότητα της Κουράς των κοπαδιών επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος και πρέπει,
α) το προσωπικό που διενεργεί την κουρά να τηρεί τις αρχές βιοασφάλειας (χρήση ιματι-σμού και ποδοναρίων μιάς χρήσης, απολυμαντικό στην είσοδο της εγκατάστασης, υγιεινή των χεριών),
β) τα κοπτικά εργαλεία και ο εξοπλισμός εν γένει να απολυμαίνονται συχνά κατά τη διάρκεια της χρήσης και οπωσδήποτε πριν και μετά το τέλος της χρήσης.
ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
• Οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
• Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Τέλος οι κάτοικοι που ταξιδεύουν στην Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, δασικές περιοχές ή πάρκα για επαγγελματικούς λόγους, αναψυχή ή κυνήγι, καλούνται να αποφεύγουν κατά την επιστροφή τους την επαφή με ευαίσθητα στα συγκεκριμένα νοσήματα ζώα και να περιορίζουν την πρόσβαση στις εκμεταλλεύσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια ζώα, θα πρέπει να απέχουν για τουλάχιστον 15 ημέρες από οποιαδήποτε επαφή με άλλα ευαίσθητα ζώα, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.
Οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και τη γρήγορη ανταπόκριση σε κάθε πιθανή υγειονομική απειλή.
Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Λέσβου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή της Νόσου του Αφθώδους Πυρετού στα τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236 .
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής,
Η Αντιπεριφερειάρχης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΗ