Με τα εγκαίνια του Μπαλίζαντε Χασάν Μπέη ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη Μενδώνη στη Λέσβο

Με τα εγκαίνια του πλήρως αποκατεστημένου Μπαλίζαντε Χασάν Μπέη στη Μυτιλήνη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στη Λέσβο. Το ιστορικό οθωμανικό μνημείο, που ανεγέρθηκε το 1620-1621 και παρέμενε για δεκαετίες αναξιοποίητο, αποκαταστάθηκε μέσα από έργο προϋπολογισμού 1,8 εκατομμύριων ευρώ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, χαρακτήρισε το τέμενος «ένα μνημείο που για πολλές δεκαετίες παρέμεινε σιωπηλό και σήμερα επιστρέφει στη ζωή», επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο των εργασιών ενισχύθηκαν – μεταξύ άλλων – τα θεμέλια, ανακατασκευάστηκε η στέγη και ο εσωτερικός ξύλινος εξώστης, ενώ ιδιαίτερα απαιτητική ήταν η αποκατάσταση του μιναρέ, ο οποίος αποτελεί τον αρτιότερα διατηρημένο στη Μυτιλήνη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ανέφερε ότι το Μπαλίζαντε Χασάν Μπέη θα λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος και υπογράμμισε πως η αποκατάστασή του αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο έργο ενοποίησης των μνημείων, προϋπολογισμού περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός δικτύου ήπιας κυκλοφορίας που θα συνδέει τα σημαντικότερα μνημεία της Μυτιλήνης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε την αποκατάσταση του Βαλιντέ Τζαμί ως τον επίλογο ενός διημέρου αφιερωμένου στην απόδοση σημαντικών μνημείων στους πολίτες. Όπως σημείωσε, κάθε έργο αποκατάστασης βασίζεται σε εκτεταμένη επιστημονική έρευνα, τονίζοντας ότι «τα μνημεία είναι τεχνικά έργα με βαριά μνήμη και βαριά κληρονομιά». Παράλληλα, επισήμανε ότι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του ιστορικού κέντρου αποτελεί έναν διαχρονικό στόχο που πλέον παίρνει σάρκα και οστά.

Πηγή : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο