Δράσεις και εξορμήσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής

Συνεχίζονται οι δράσεις παρατήρησης πουλιών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, οι οποίες οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι τελευταίες δράσεις παρατήρησης πραγματοποιήθηκαν με ιδανικές καιρικές συνθήκες στις Αλυκές Καλλονής και στις Αλυκές Πολιχνίτου, με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε μικρές ομάδες επισκεπτών που προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες, έπειτα από δήλωση συμμετοχής.

Μετά την εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης, αρκετοί παρατηρητές συμμετείχαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στην εκδήλωση – παρουσίαση για την ορνιθοπανίδα των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής με θέμα «Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο»

Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής». Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι και οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος Συνοδοί Βουνού του ΙΕΚ Μυτιλήνης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των υγροτόπων για την ανάπτυξη δράσεων. H συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής και τις δυνατότητες που ανοίγονται με την αξιοποίηση των υγροτόπων του Κόλπου της Καλλονής για την ανάπτυξη τουρισμού ορνιθοπαρατήρησης στη Λέσβο.

Στη συνέχεια οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης μεταφέρθηκαν στο νότιο τμήμα του Κόλπου της Καλλονής, στις Αλυκές Πολιχνίτου. Πρόκειται για μια μικρογραφία της Αλυκής Καλλονής όπου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει λίγο πολύ τα ίδια είδη πουλιών, σε μικρότερους πληθυσμούς, όμως σε ένα μοναδικό τοπίο, με τις αποστάσεις παρατήρησης να είναι μικρότερες και τα πουλιά πιο εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ένα μικρό σμήνος από αβοκέτες!

Αβοκέτες

Η αβοκέτα είναι είδος προστατευόμενο που αυτό τον καιρό διέρχεται με προορισμό πιο νότιες περιοχές όπου θα ξεχειμωνιάσει. Επίσης παρατηρήθηκαν τρία είδη ερωδιών (αργυροτσικνιά, σταχτοτσικνιά και λευκοτσικνιά), έξι εντυπωσιακοί μαυροπελαργοί που ακόμη σκέφτονται αν αξίζει να μεταναστεύσουν πιο νότια ή θα περάσουν το χειμώνα στον Κόλπο Καλλονής και σμήνη από γλάρους που κι αυτοί περνάνε αυτό τον καιρό από τη Λέσβο μεταναστεύοντας. Οι γλάροι έδωσαν την ευκαιρία να καταμετρηθούν τέσσερα είδη: ασημόγλαροι, καστανοκέφαλοι, μελανοκέφαλοι και λεπτόραμφοι γλάροι ανακατεμένοι, μάλιστα, με χειμωνογλάρονα (άλλο είδος μεταναστευτικού του φθινοπώρου για τη Λέσβο).

Κι όλα αυτά ενώ στο παρασκήνιο λάμβανε χώρα η φετινή συγκομιδή του αλατιού στην αλυκή. Βαγονάκια φόρτωναν και ξεφόρτωναν το αλάτι της φετινής συγκομιδής και εργάτες περνούσαν δίπλα από τα φλαμίνγκο που δεν έδειχναν να ενοχλούνται καθόλου από την όλη διαδικασία.

Φλαμίνγκο και στο βάθος τα βαγόνια

Οι αλυκές είναι μοναδικοί υγρότοποι που παράλληλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα (παραγωγή αλατιού) υποστηρίζουν σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών και αποτελούν ανάρπαστους προορισμούς των παρατηρητών πουλιών της Λέσβου.

Οι δράσεις και εξορμήσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής με θέμα τα φθινοπωρινά πουλιά των υγροτόπων θα συνεχιστούν και τα επόμενα Σαββατοκύριακα, εν αναμονή των πουλιών του χειμώνα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο