Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση “31η DETROP & 8η OENOS 2023”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO” της Θεσσαλονίκης, από 18 έως 20 Φεβρουαρίου 2023.
Πρόκειται για την παραδοσιακά σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της Βορείου Ελλάδος, ενώ αποτελεί τη βασικότερη συγκέντρωση επιχειρηματιών του κλάδου, σε βαλκανικό επίπεδο.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχει ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία (ενώ και παλαιότερα συμμετείχαν ορισμένα νησιά, με πολυμελείς επιχειρηματικές αποστολές), δεδομένου ότι η Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία & Θράκη) αποτελεί παραδοσιακά τη σημαντικότερη ίσως αγορά για τα προϊόντα των περισσότερων νησιών.
Επιπλέον, η μόνιμη και σε ετήσια βάση ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τη Βόρεια Ελλάδα, προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές αυτές.
Η “31ηDETROP & 8ηOENOS 2023”, είχε ως στόχο να αναδείξει τα καλύτερα delicatessen τρόφιμα, τα ελαιοκομικά προϊόντα και τους οίνους. Επιπλέον, πρόβαλε τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας σε εγχώριους και διεθνείς αγοραστές, ενώ απευθυνόταν σε εμπόρους λιανικής και χονδρικής, σε αντιπροσώπους supermarkets, ξενοδοχείων & εστιατορίων, καθώς και σε καταστήματα delicatessen, οργανικών προϊόντων και φούρνους.
Τη φετινή έκθεση, επισκέφθηκαν χιλιάδες τελικοί καταναλωτές από τη Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ξένοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προσαρμοζόμενη στη νέα οργανωτική καινοτομία της “DETROP & OENOS”, συμμετείχε με τρία διαφορετικά περίπτερα συνολικού εμβαδού 130 τ.μ., φιλοξενώντας τις επιχειρήσεις των νησιών, αναλόγως του αντικειμένου τους:
- Στα halls 8 & 9 (“OENOS”), φιλοξενήθηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις αποσταγμάτων του Βορείου Αιγαίου.
- Στο hall 10 (εντός του θεματικού αφιερώματος “GOLDEN OLIVE EXPO”), φιλοξενήθηκαν οι ελαιοκομικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, σε μία αναβαθμισμένη αρχιτεκτονικά νησίδα.
- Στο hall 13 (“FOODS”), φιλοξενήθηκαν οι επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και τα ασυνόδευτα προϊόντα.
Οι εκπρόσωποι της Π.Β.Α. και οι απόδημοι εθελοντές των νησιών που στελέχωσαν το τρίτο περίπτερο, διενεργούσαν γευσιγνωστικές δοκιμές, ενώ είχαν επιφορτιστεί και με την καταγραφή της εκφρασμένης ζήτησης των προϊόντων από τους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες εμπορικούς αντιπροσώπους. Επιπλέον, με την επιμέλεια της chef από το Σίγρι Λέσβου Βιβής Σουλίου, πραγματοποιήθηκαν ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις προς το παρευρισκόμενο κοινό, αποκλειστικά με προϊόντα των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, που συμμετείχαν στην έκθεση. Τις γαστρονομικές αυτές δημιουργίες, γεύθηκαν εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες του περιπτέρου.
Παράλληλα με τις καθεαυτού εργασίες της έκθεσης, στα δύο ειδικά διαμορφωμένα σαλόνια γαστρονομικών εκδηλώσεων “Detrop Bites” και “The Pairing Bar”, η Π.Β.Α. έδωσε δυναμικό παρών, με τα ποικίλα προϊόντα της. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα περίπτερα της Π.Β.Α., είχαν την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση των project managers Σύλβια Κουμεντάκη και Νανά Ζυγούρα της διοργανώτριας εταιρείας “Chef Stories”, να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να αναδείξουν τη δυναµική τους, δηµιουργώντας εναλλακτικές προτάσεις προώθησης και προβολής, μέσα από προτεινόμενους ιδανικούς συνδυασμούς.
Τέλος, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της “HELEXPO” με την Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς “ΦΙΛΑΙΟΣ”, διοργανώθηκε ο “2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς”, στον οποίο δήλωσαν συμμετοχή και έλαβαν μέρος τέσσερις τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Και οι τέσσερις αυτές επιχειρήσεις (“PLOMARI GOLD”, “ΚΤΗΜΑ OLON” & “OLVIA ΤΖΩΡΤΖΗ” “LESVION OLIVE OIL” ) κατέκτησαν 4 βραβεία.
Το οργανωτικό πλαίσιο της συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος και το γενικό συντονισμό των αποστολών, είχε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, ενώ συμμετείχαν και στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, υποδεχόμενοι τους επισήμους που παρευρέθηκαν. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το τρίτο περίπτερο της Π.Β.Α., πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι απόδημοι εθελοντές & φοιτητές στη Θεσσαλονίκη από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Βέλλου, Στέλλα Γαϊτανή, Φρόσω Γκουγκή, Ελεάνα Μαλλιάκα, Δημήτρης Μαρμάρου, Αντωνία Μαυραπίδου, Πηνελόπη Μαυραπίδου, Άννα Μαρία Σταυρακέλλη & Γιώργος Ταχτατζής.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Βόρειο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη & Καβάλα), ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “LΕSVOS CAR RENTAL”, καθώς και του μέλους του Δ.Σ. της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Απόστολου Κουτρή.
Οι 51 διατροφικές & παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τα τρία περίπτερα της Π.Β.Α. στην έκθεση, ήταν:
- “AGASTO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΜΠΗ
- “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
- “AKRORIA” & “THROUBI”: HERBS & TRADITIONAL IKARIAN PRODUCTS, ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΤΟΥ
- “ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΡΑΛΗ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
- “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ ΠΟΤΟΠΟΙΑ”: ΟΥΖΟ ΧΙΟΥ “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ”
- “ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ Β. ΥΙΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.”: ΧΑΛΒΑΔΕΣ & ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
- “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΒΕΛΕΜΒΕΤΣΟΣ Α.Ε.”: ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΜΟΥ
- “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΚΑΡΑΛΗ
- “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΥ
- “DIAMOND AGE ESSENCES”: ΙΑΜΑΤΑ ΕΥΕΞΙΑΣ, ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
- “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ “MYTILANA” & “CRYSTAL” – ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΕΣ
- “ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΙΚΕ – ΕΡΓΑ ΓΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ”: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΦΥΣΙΚΟ ΑΛΑΤΙ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ
- “ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΜΠΥΡΕΣ ΧΙΟΥ
- “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”: ΟΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΟΝ. ΙΚΕ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΠΥΡΑ ΙΚΑΡΙΑΣ “ΙΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ”
- “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΚΑΣΠΑΚ’ ΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ & ΒΟΥΤΗΜΑΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ, ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΥ – ΧΟΡΟΥ
- “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΡΕΛΗ
- “ΚΤΗΜΑ OLON”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΗΜΝΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ & ΡΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ
- “ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
- “ΛΕΒΑ Α.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ & ΟΥΖΟ ΛΕΣΒΟΥ “ΣΜΥΡΝΙΩ”
- “LESVION OLIVE OIL”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ
- “LESVOS HONEY”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ
- “ΛΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.”ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “LESVION”
- “ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS”, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΣΑΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΑ
- “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΝΘΟΜΕΛΟ & ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ
- “ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ Ν. Α. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: BUNDABERG BREWED DRINKS
- “MYROVOLOS ORGANICS”: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ
- “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ”, “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ” & “MAKARA”
- “OLIVE BENEFITS”: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΑΜΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝΗ
- “OMERTA COFFEE ROASTERS” ΛΕΣΒΟΥ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΦΕ, ΙΩΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
- “PAPAYIANNIDES ELAITIS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
- “PLOMARI GOLD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΜΑΝΗ
- “ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΦΛΟΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ & ΑΛΕΥΡΙ ΛΗΜΝΟΥ
- “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ “AEGEAN GOLD”
- “ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
- “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”
- “ΣΤΑΦΥΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ
- “TZORTZIS” OLIVE OIL COMPANY: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ “OLVIA”, ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΩΡΤΖΗ
- “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ & ΠΟΔΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
- “TSANTIRIS WINES”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΝΤΙΡΗ
- “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΓΩΝ
- “ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ”: ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗ
Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Άννη Ανδρεάδου & Πανάγος Κουφέλος, που παρευρέθηκαν στην έκθεση, αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των διατροφικών και των εν γένει παραγωγικών προϊόντων των νησιών στους εμπορικούς αντιπροσώπους και στο καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσαν:
“Μία ακόμη εξωστρεφής δράση της Π.Β.Α. στέφθηκε με μεγάλη οργανωτική επιτυχία και αποτελεσματικότητα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η αναβαθμισμένη “DETROP & OENOS” με ένα καινοτόμο τρόπο παρουσίας των επιχειρήσεων κατά κλάδο, συνεισέφερε στην ουσιαστική συμμετοχή των επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες, προκειμένου να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές. Όλα τα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου που παρουσιάστηκαν και στα 3 περίπτερα της Π.Β.Α, κέρδισαν για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών. Οι προσπάθειες της Π.Β.Α. για την ενδυνάμωση των εξαγωγών και την εξεύρεση νέων αγορών, θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα, με αμείωτο ρυθμό”.