Την απουσία δωρεάν νομικής συνδρομής για τους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο καταγγέλλουν εννιά ΜΚΟ

ΝΕΟ ΚΥΤ

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας επίδοσης πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων και κατάθεσης προσφυγών από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλιστεί η παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής σε δεύτερο βαθμό από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλουν εννιά μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις παροχής νομικής συνδρομής υπενθυμίζουν ότι η παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής από το Μητρώο Δικηγόρων αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους, ενώ, όπως εξηγούν, «βάσει νόμου, η προσφυγή θα πρέπει να διαλαμβάνει μεταξύ των άλλων απαραίτητων στοιχείων, τους συγκεκριμένους λόγους στους οποίους αυτή στηρίζεται, διαφορετικά θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Καθίσταται σαφές ότι χωρίς νομική συνδρομή είναι αδύνατον οι αιτούντες/ούσες άσυλο να παρουσιάσουν εγγράφως και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, τους νομικούς και πραγματικούς λόγους για τους οποίους προσφεύγουν κατά της απορριπτικής τους απόφασης».

Εξαιτίας της πανδημίας και της καταστροφής της Μόριας το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου είχε αναστείλει στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 την προθεσμία υποβολής προσφυγών και είχε αναβάλει επί σειρά μηνών την επίδοση απορριπτικών αποφάσεων για το σύνολο των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν ξανά χτες «χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση προς τους/τις αιτούντες/ούσες άσυλο», σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανώσεων.

Οι οργανώσεις επικαλούνται σχετική ενημέρωση από το ΠΓΑ Λέσβου, σύμφωνα με την οποία «δεν φαίνεται ότι θα είναι διαθέσιμη η δωρεάν νομική συνδρομή από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας», αν και, όπως συμπληρώνουν, βάσει της απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης για τη συμπλήρωση του Μητρώου Δικηγόρων, έχουν ήδη εγκριθεί 82 δικηγόροι για όλη την χώρα, εκ των οποίων δώδεκα δικηγόροι μητρώου στη Λέσβο.

Οι οργανώσεις ζητούν την αναστολή της επίδοσης πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων και της κατάθεση προσφυγής, μέχρι να διασφαλιστεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσβαση σε δωρεάν νομική συνδρομή από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, European Lawyers in Lesvos, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, FENIX Humanitarian Legal Aid, HIAS Ελλάδος, Legal Centre Lesvos, ΜΕΤΑδραση, PRAKSIS και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο