Στο επίπεδο 2 (κίτρινο) η Λέσβος | Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή και αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας ως εξής:

      Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο πορτοκαλί.      

      Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2. Στο ίδιο επίπεδο δηλαδή στο κίτρινο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο 1.

      «Η αύξηση του ιικού φορτίου, που φαίνεται από την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας -όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη- κλείνοντας το δικό μας ραντεβού «Ελευθερίας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

      Ερωτηθείς ποιοι παράγοντες οδηγούν σε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις και πόσο κοντά «είμαστε» στη λύση των τοπικών lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, αν μπορέσουμε στα επόμενα εικοσιτετράωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».      

      Επιπλέον ανέφερε ότι το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες και το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων, κάτι που όπως τόνισε προκύπτει από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ. «Δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης. Έχουμε όλοι ανάγκη και από ψυχαγωγία και από διασκέδαση, αυτό που χρειάζεται όμως και είναι ξεκάθαρο για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό είναι ότι θα πρέπει να γίνεται με τους όρους, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν», υπογράμμισε.

      Ερωτηθείς αν θα υποβάλλονται σε έξτρα έλεγχο όσοι γυρίζουν από διακοπές κι αν τα μέτρα για την εστίαση θα ισχύουν και σε άλλες δομές όπως ξενοδοχεία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες rapid test κατά την επιστροφή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

      «Είναι μία δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού», επισήμανε ενώ για τα ξενοδοχεία προσέθεσε ότι υπάρχει μία διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο προς ενημέρωση.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο