Πλωτοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με LNG σε Λέσβο, Χίο και Κω

ΠΛΩΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Άδειες παραγωγής έλαβε από τη ΡΑΕ η BLUE SEA POWER για την κατασκευή πλωτών σταθμών παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το LNG στη Χίο και την Κω, εώ είχε ήδη λάβει για τη Λέσβο.

Οι δύο πλωτές μονάδες σχεδιάζεται να έχουν ισχύ 72 και 120 μεγαβάτ αντίστοιχα, ενώ θα συνδυάζουν την αεριοποίηση του LNG με ηλεκτροπαραγωγή για την κάλυψη των τοπικών αναγκών. Αντίστοιχα, η αδειοδότηση για τη Λέσωο αφορά πλωτή μονάδα δυναμικότητας 80 μεγαβάτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Blue Sea Power είναι εταιρεία όπου μετέχει η Rusenergo, συμφερόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, η οικογένεια του οποίου κατείχε το 50% της “Σωληνουργεία Κορίνθου” μέχρι το 2006 που αγοράστηκε πλήρως από τη Βιοχάλκο. Ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της “Σωληνουργεία Κορίνθου”.

Η Rusenergo αναπτύσσει την τεχνολογία FSRP από κοινού με την Wison Engineering με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ευελιξία, καθώς οι πλωτές μονάδες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες παράκτιες περιοχές με σχετική ευκολία αναλόγως των αναγκών.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ, η άδεια παραγωγής αποδίδεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη αφορά τη λειτουργία για επτά έτη ως τη διασύνδεση της Χίου και για έξι έτη ως τη διασύνδεση της Κως. 

Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός αυτής της περιόδου, τότε παρατείνεται για τρία επιπλέον έτη ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

Η περίοδος Β’ είναι έως το 31.12.2056 με έναρξη εφαρμογής τη λήξη της περιόδου Α’.

Πηγή : energypress.gr/Χάρης Αποσπόρης

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο