Κάλεσμα στην κινητοποίηση της Τετάρτης (23/02/2022) από συλλόγους και παρατάξεις ενάντια στη νέα δομή

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Σύλλογοι και παρατάξεις απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς για την αποτροπή δημιουργίας νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο.

Αναλυτικά τα δελτία τύπου :

Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου από τις 7/02/2020 είχε τοποθετηθεί για το θέμα του μεταναστευτικού και η θέση του από τότε ήταν ότι η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot, ανοιχτών ή κλειστών, ούτε η συνέχιση λειτουργιάς των υπαρχόντων, τα οποία πρέπει και να κλείσουν.

 Αντ΄ αυτού , να λειτούργει ένα μόνο μικρό κέντρο το  οποίο θα έχει  αποκλειστικό ρόλο, την καταγραφή των νεοαφιχθέντων, την ιατρική τους εξέταση και την άμεση προώθηση τους σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην Ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία παροχής ασύλου.

Ως εκ τούτο ο Ι.Σ.Λ στηρίζοντας την θέση αυτή που είχε εκφράσει εδώ και δυο χρόνια, συμμετέχει στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Σαπφούς την Τετάρτη 23/02/2022.»

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν.Λέσβου

Με απόφαση του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν.Λέσβου συμμετέχει στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά της δημιουργίας νέας δομής στην Λέσβο

Σύλλογος Ξενοδόχων Λέσβου

 Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης του θέματος η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου αποφάσισε την στήριξη της διαμαρτυρίας της Τετάρτης 23/2/2022, εμμένοντας πάραυτα, στην προηγούμενη απόφασή του ΔΣ που επιθυμεί την ύπαρξη μικρής δομής στο νησί, μόνο ως κέντρου καταγραφής και προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο, μακριά από οποιονδήποτε αστικό ιστό.

Δυστυχώς η διαμαρτυρία αυτή έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικών ελιγμών, συμφερόντων και αντιπαραθέσεων διχάζοντας περαιτέρω τις ήδη κουρασμένες τοπικές κοινωνίες μετά από πολλά χρόνια ανεπαρκούς διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στο νησί μας. 

Το δίλημμα της συμμετοχής ή όχι στη διαμαρτυρία της 23/2/2022 εμφανίζεται διχαστικό και αντί να τεθεί στη βάση καμία δομή πουθενά στο νησί έχει μετατραπεί στην επιλογή μεταξύ δομής στο ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ ή στη ΒΑΣΤΡΙΑ. Εμείς οι ξενοδόχοι της Λέσβου δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη λογική γιατί και οι δύο αυτές επιλογές, όπως τίθενται, είναι καταστροφικές για το νησί. 

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια σειρά από φορείς να εμφανίζονται αρνητικοί στη συμμετοχή τους, ενώ άλλοι να την υποστηρίζουν θερμά. Τη διάσπαση αυτή του λαού της Λέσβου την εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν τόσο η Περιφέρεια, όσο η Κυβέρνησή και η αντιπολίτευσή, ώστε να δικαιολογήσει ο καθένας τις ενέργειές του.

Οι ξενοδόχοι της Λέσβου, που σαν κλάδος έχουμε υποφέρει υπέρμετρα από το μεταναστευτικό, ζητάμε από την περιφέρεια και τους Δήμους, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν να βρούνε τη λύση, σεβόμενοι τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν.Λέσβου

Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν.Λέσβου συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς, δηλώνοντας «καμιά δομή «φιλοξενίας- φυλακή» στα νησιά μας. Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες.  Τα νησιά μας αντέχουν μόνο κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης περιορισμένης χωρητικότητας».

Την συμμετοχή των συναδέλφων στην κινητοποίηση καλύπτει απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής  της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που έχει προκηρύξει στάση εργασίας την ίδια μέρα από 12 έως 3 το μεσημέρι

—-

Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης

Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, ότι μετά από απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, θα είμαστε παρόν στην κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στην πλατεία Σαπφούς στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Ο Σύλλογός μας, όπως προκύπτει από το καταστατικό μας (Αρθ.3 παρ.2 Η αγωγή δια παντός μέσου των μελών προς ανάπτυξη της αγάπης προς το θήραμα και το περιβάλλον) , και ως εθελοντική οργάνωση αρ.μ.07/2016 που δραστηριοποιούμαστε στην πολιτική προστασία, και ειδικότερα στον τομέα της δασοπροστασίας και της επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο, έχει την υποχρέωση να είναι παρόν.

Η θέση μας είναι πάγια εδώ και δύο χρόνια, είτε για την Καράβα είτε για τη Βάστρια, και είναι γνωστή στις Συνεδριάσεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου και συμμετέχουμε.

Η συνέπειες που θα προκύψουν και η περιβαλλοντική καταστροφή στο κέντρο του νησιού μας και στο μεγαλύτερο πευκοδάσος, με τη δημιουργία της δομής, θα είναι ανεπανόρθωτες. Μια πυρκαγιά μελλοντικά μπορεί να κάψει το μισό νησί μιας και έχουμε συνεχόμενο δάσος μέχρι τα Βατερά.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ Δ΄16-9-2009) και όπου οι σημάνσεις Σ5= σπορά 5 στρεμμάτων για την άγρια ζωή, και ΑΠ7= απελευθέρωση εμπλουτισμός με πέρδικες και φασιανούς. Φιλοθηραματικό έργο μας πρίν δύο χρόνια και η θέση που συμπτωματικά έχει επιλεγεί για την κατασκευή της δομής.

Στη δεύτερη ο χάρτης Natura 2000 GR 4110011 που χαρακτηρίζει την περιοχή ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας, και στις επόμενες δύο ( από τις 23-3-2020) βλέπουμε τη Βάστρια που εμείς γνωρίζουμε. Μια περιοχή απαγορευμένη για το κυνήγι, που όμως σπέρναμε προσφέροντας τροφή για την άγρια ζωή και εμπλουτίζαμε με φασιανούς και πέρδικες.

Η θέση μας έχει να κάνει με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και είμαστε μακριά από πολιτικές διαμάχες και σκοπιμότητες.

Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου, και κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης του Γ.Σ., ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Λέσβου την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022, από τις 12:00πμ έως τη λήξη του ωραρίου, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο συμμετέχει στη διαμαρτυρία για την κατασκευή κλειστού κέντρου προσφύγων-στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Βάστρια.

                Συμφωνεί με το σύνθημα “Ούτε στη Βάστρια ούτε στον Καρά Τεπέ ούτε πουθενά”.  Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα μικρού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίηση σύντομης διαμονής και με την προϋπόθεση ότι η εξέταση αίτησης ασύλου θα γίνεται όχι στα νησιά αλλά στην ηπειρωτική χώρα.

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Όλοι την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς.

Όλοι στο Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου, των Φορέων, των Σωματείων, των Συλλόγων, ενάντια στα σχέδια Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκηρύσσουμε στάση εργασίας 12:00 – 15:00.  

Αγωνιστική Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Η παράταξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) καλεί όλες και όλους στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Σαπφούς, για την αποτροπή δημιουργίας  νέας δομής προσφύγων και μεταναστών. 

Καμία αναμονή, δεν υπάρχουν σωτήρες! Ο λαός θα σώσει το λαό!

Εδώ και τώρα: 

 • καμία δομή – φυλακή, ανοικτή ή κλειστή.
 •  άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών.
 •  μόνιμα μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, αποσυνδεδεμένος από το προσφυγικό.

Διεκδικούμε τώρα από την κυβέρνηση και το κράτος:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας αλλά και του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου του Γαβρόγλου. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, εδώ και τώρα, με τη θεσμοθέτηση όλων των απαραίτητων διατάξεων. Υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το ΥΠΑΙΘ που θα κατοχυρώνει όλα τα παραπάνω.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, για τη θέρμανση και για όλες τις έκτακτες ανάγκες.
 • Σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών και ανέγερσης σύγχρονων σχολείων. Γενναία χρηματοδότηση για την επισκευή των κτιρίων και σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των απαράδεκτων κοντέινερς. Αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία.
 • Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις, με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Στήριξη της εργασίας των Νηπιαγωγών και άμεση, πραγματική κατοχύρωση του ωραρίου τους με νομοθετική ρύθμιση.
 • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (αραίωση μαθητών, δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προσωπικό καθαριότητας, ατομικά μέσα προστασίας για όλους κ.λ.π.). Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσων νόσησαν.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων τμημάτων ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
 • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
 • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20, 4823/21, 4547/2018.
 • Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλες οι νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν τη λεγόμενη τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και με ίδια μέσα από τους εκπαιδευτικούς.

ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΜΕΣ-ΦΥΛΑΚΕΣ.

Να παρθούν τώρα πίσω οι απαράδεκτες διώξεις και κατηγορίες απέναντι σε αιρετούς, συνδικαλιστές και άλλους διαδηλωτές!

Δίνουμε συνέχεια με αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

–          Με γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

–          Με κοινή δράση όλων των φορέων για τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο