Ο Δήμος Μυτιλήνης για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

Λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα από την Κυριακή, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Φραντζέσκος, εφιστούν την προσοχή των πολιτών, ενώ από την Παρασκευή κιόλας, που έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για ο,τιδήποτε χρειαστεί.

Όσον αφορά την κακοκαιρία με το όνομα «Μπάρμπαρα», ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και κατ’ επέκταση η Λέσβος. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.
Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Από την Κυριακή αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Επίσης, από την Κυριακή το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που αφορούν στο Δήμο Μυτιλήνης και κυρίως την Κυριακή και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας:

  • Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
  • Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούν, προτού ξεκινήσουν, να ενημερωθούν για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την Ελληνική Αστυνομία και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  • Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σχετικές πληροφορίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο