Για ΄Β` γύρο εκλογών προετοιμάζεται η Τουρκία

Λίγο πριν συμπληρωθεί το 99% της καταμέτρησης των ψήφων στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ένα ποσοστό που φτάνει στο 49,4% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 45%. Έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλεπάλληλες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά του AKP σε εκλογικά τμήματα που προηγείτο η Συμμαχία της αντιπολίτευσης και μένει να καταμετρηθεί και η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού. Η διαφορά των δύο σχηματισμών είναι περίπου στα 2,3 εκατομμύρια ψήφους. Όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές στις 28 Μαΐου.

Οι ψήφοι του τρίτου υποψηφίου του Σινάν Ογάν που συγκεντρώνει ποσοστό 5,20% είναι η διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψήφιους για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Έκανε μια δήλωση στο γερμανικό Der Spiegel, ο Σινάν Ογάν, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε ενα στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε περίπτωση που αυτός αφήσει εκτός της άτυπης Συμμαχίας το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Ερντογάν είναι ο πολιτικός που μπορεί να ενεργοποιήσει τα ισλαμιστικά και τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά των Τούρκων ψηφοφόρων. Έφερε μπροστά εικόνες, την Αγία Σοφία ως τζαμί, το Αναντολού, το νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς παρότι δεν πετάει.

Στο αντίποδα υπήρξε μια «φιλελεύθερη» ατζέντα των έξι της Συμμαχίας, η θέση τους να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

Πηγή : ertnews.gr / Αποστολή Τουρκία: Πιέρρος Τζανετάκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο