Σε δράσεις για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους πρόσκοποι απ`όλη την Ελλάδα

Στα πλαίσια των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου, το Σάββατο 3 Ιουνίου, 22 ενήλικες βαθμοφόροι του κλάδου Ανιχνευτών (προσκόπων ηλικίας μαθητών Λυκείου) από όλη την Ελλάδα μαζί με έξι ενήλικες εκπαιδευτές επισκέφθηκαν τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου. Οι βαθμοφόροι  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, να περιηγηθούν στις προστατευόμενες περιοχές της Λεσβου και να ενημερωθούν για την σημαντικότητα τους.

Στα πλαίσια της δράσης, οι 28 συμμετέχοντες γνωρίσαν τις νέες απολιθωματοφόρας θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των έργων ανάδειξης τους.  Επισκέφτηκαν επίσης, το πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα εργασίες αναβάθμισης των υποδομών του για την περιήγηση των επισκεπτών, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν αρχικά στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους και γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή και οδήγησαν στην απολίθωση του.

Οι βαθμοφόροι πρόσκοποι ενημερωθήκαν για το Απολιθωμένο Δάσος και για τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου που στοχεύουν στην προστασία, την διαχείριση και την ανάδειξη των απολιθωμάτων, καθώς και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα  του Μουσείου, από τους συνεργάτες του Μουσείου Σ. Ζγουρνιό και τον Μ. Αντωνάκη.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τις αλυκές Καλλονής, συμμετείχαν σε δράση ορνιθοπαρατήρησης, ενημερωθήκαν για τους υγροτόπους καθώς και για την πλούσια ορνιθοπανίδα του νησιού,  και την  μοναδικότητά των πουλιών που συναντώνται στους υγρότοπους της Καλλονής, από την περιβαλλοντολόγο του Μουσείου κα. Ε. Γαληνού.

Οι βαθμοφόροι πρόσκοποι έφυγαν ενθουσιασμένοι από τις δράσεις του Μουσείου, εκφράζοντας την επιθυμία να πραγματοποιήσουν περισσότερες καλοκαιρινές δράσεις με τα τμήματα προσκόπων, στο νησί της Λέσβου.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο