Εξελίξεις στο θέμα όσων έχουν καταγγελθεί για την επιλογή Διευθυντών στη Λέσβο

Ενημερωτικό για τις εξελίξεις στο θέμα όσων έχουν καταγγελθεί για την επιλογή Διευθυντών στη Λέσβο:

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της επιλογής των Διευθυντών και στα ευτράπελα που συνέβησαν και είναι γνωστά σε όλους/ες από τα πολυάριθμα δημοσιεύματα και καταγγελίες, μέχρι τη σχετική  επερώτηση στη Βουλή η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί, έχοντας τονίσει ότι για εμάς το θέμα δεν θεωρείται λήξαν, καθώς οι καταγγελίες στο σωματείο έρχονται σωρηδόν. Πολλοί συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καθώς η υπηρεσία δεν μπόρεσε να προστατέψει τα δικαιώματά τους.

Προς ενημέρωση των συλλόγων διδασκόντων, καθώς ζητήθηκε από την ΕΛΜΕ να προωθήσει τις νέες επώνυμες καταγγελίες θιγόμενων συναδέλφων για όσα συνέβησαν, σε συνέχεια των αρχικών καταγγελιών οι οποίες είχαν προωθηθεί και στο υπουργείο με το έγγραφο της ΕΛΜΕ Αρ. Πρωτοκόλλου ΥΠΑΙΘ : 42456 Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 10/04/2023 , παραθέτουμε την επιστολή τους:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε  τα παρακάτω γύρω από την υπόθεση της επιλογής Διευθυντών στη ΔΙΔΕ ΛΕΣΒΟΥ από την περιβόητη και διαβόητη  Επιτροπή:

•           Η Επιτροπή  συνεδρίαζε, αποφάσιζε και υπέγραφε επίσημα έγγραφα με παράνομη  σύνθεση, αφού ο εκπαιδευτικός που εμφανίζεται ως  πρόεδρος δεν  ήταν πρόεδρος σύμφωνα  με  την απόφαση της  Περιφερειακής Διευθύντριας,  στις 17/1/2023, που στάλθηκε σ΄ όλα τα μέλη της επιτροπής, στον Διευθυντή Εκπαίδευσης και αναρτήθηκε στη Διαύγεια αλλά ως πρόεδρος  «αυτοβαφτίστηκε  και αυτοορίστηκε».

•           Από τον Αύγουστο  του 2023 και μετά τις μηνύσεις που κατατέθηκαν,  η Περιφερειακή Διευθύντρια αφαίρεσε από τον εν λόγω συνάδελφο και τη σφραγίδα και το δικαίωμα υπογραφής. Εύλογα ερωτήματα: Για τις προηγούμενες πράξεις, πρακτικά,  αποφάσεις  τι γίνεται;  Πώς είναι δυνατόν αποφάσεις και πράξεις που υπογράφηκαν από ένα μη νόμιμο πρόεδρο να είναι νόμιμες;  Οι υπηρεσιακά υπεύθυνοι   δεν γνώριζαν τι γινόταν στην επιτροπή για 8 μήνες;

•           Στον πρώτο πίνακα  με τα μετρήσιμα μόρια που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023,  4 υποψήφιοι εμφανίζονται να μοριοδοτούνται με 8 μόρια σε ενότητα που το ανώτατο ήταν τα 6 μόρια. Γι’  αυτό κατατέθηκαν πάνω από 10 ενστάσεις και καμία δεν απαντήθηκε ούτε φυσικά άλλαξε η σούπερ-ντούπερ μοριοδότηση.

•           Σε δεκάδες αιτήματα που κατέθεσαν θιγόμενοι συνάδελφοι για να τους δοθούν τα πρακτικά του πρώτου πίνακα με τα μετρήσιμα μόρια  καθώς και  του πίνακα μετά τις ενστάσεις δεν πήραν καμία απάντηση ή πήραν άσχετες και ακαταλαβίστικες απαντήσεις ή χαρακτηρίστηκαν οι αιτήσεις τους «καταχρηστικές».

•           Στα αιτήματα που κατέθεσαν συνάδελφοι για  να τους δοθούν  τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και η  αναλυτική βαθμολογία, αφού προηγήθηκε μια απαράδεκτη κωλυσιεργία ώστε να εξαντληθεί το προβλεπόμενο από το νόμο 20ήμερο (γιατί άραγε;) έλαβαν κάποιες γενικόλογες περιλήψεις και βαθμολογία χωρίς να φαίνεται το όνομα του βαθμολογητή ( γιατί άραγε αρνούνται να δώσουν το βαθμό που έβαλε ο καθένας; Τι φοβούνται  ή τι ντρέπονται;). Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της παραποίησης  σε συνεντεύξεις που τέθηκαν 10 ή 12 ή και 15 ερωτήσεις και η διάρκεια πέρασε τα 30 λεπτά ή και τα 40 ακόμη δόθηκαν περιλήψεις δύο σελίδων, όπου φυσικά δεν μπορεί να φανεί ούτε τι ρωτούσε η επιτροπή ούτε τι απαντούσε  ο υποψήφιος. Σε νέα αιτήματα να δοθούν οι ηχητικές καταγραφές των συνεντεύξεων  υπήρξε απόλυτη άρνηση.

•           Σημειώνουμε με έμφαση ότι άλλες ΔΙΔΕ με τις οποίες ήρθαμε σε επικοινωνία έδωσαν πλήρη πρακτικά και ονόματα βαθμολογητών. Το ίδιο έκανε και η επιτροπή για την επιλογή Διευθυντών στα Πειραματικά σχολεία.

•           Από τις βαθμολογίες  που δόθηκαν στους υποψηφίους προκύπτουν απίθανα πράγματα, ντροπιαστικά για  κλάδο επιστημόνων, τρανές  αποδείξεις της διαβλητής και στημένης διαδικασίας καθώς και της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της εμπάθειας των μελών της επιτροπής. Για παράδειγμα δεν μπήκαν καν στον κόπο, όπως ήταν υποχρεωμένοι  από τον νόμο,   να δικαιολογήσουν τον βαθμό τους στο σχετικό έντυπο αλλά έβαζαν μονολεκτικούς χαρακτηρισμούς που προκαλούν θυμηδία και οργή: σε βαθμό 14 ( με άριστα το 20) υπάρχει ο χαρακτηρισμός εξαιρετικός, σε βαθμό 9 ο χαρακτηρισμός μέτριος, σε βαθμό 10 ο χαρακτηρισμός αυταρχικός, σε βαθμό 8 ελλιπής  εκφορά λόγου και πολλά άλλα προσβλητικά της νοημοσύνης και ενός βρέφους.

•           Τακτικό μέλος «περιέργως» μετά τις 20 Φεβρουαρίου «εξαφανίστηκε» από την επιτροπή για να εμφανιστεί σε μόνιμη βάση αναπληρωματικό μέλος.  Άλλο τακτικό μέλος και σύμφωνα με την απόφαση  της Περιφερειακής Διευθύντριας Προεδρεύων εμφανίστηκε στις διαδικασίες  μόνο 3 μέρες, αλλά και τότε  ως Πρόεδρος υπέγραφε ο «αυτοβαπτισθείς και   αυτοορισθείς».

•           Δύο υποψήφιοι έκαναν  προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

•           Τέσσερις υποψήφιοι έχουν προσφύγει στα Ποινικά  Δικαστήρια και έχουν καταθέσει σειρά μηνύσεων για διάφορα θέματα της όλης διαδικασίας.

•           Τουλάχιστον δέκα υποψήφιοι έχουν δηλωθεί ως μάρτυρες κατηγορίας στις παραπάνω μηνύσεις και θα προσκομίσουν τον δικό τους φάκελο.

•           Για τα παραπάνω έχει υποβληθεί  και επερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Κομνηνάκα, Βουλευτής Λέσβου.  Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 θεωρούμε ότι το θέμα της επιλογής των Διευθυντών στο νησί  και όλα όσα έχουν συμβεί και σχολιάζονται από όλο την κοινωνία, για  πολλά από  τα οποία εκδώσατε ανακοινώσεις, δεν αφορά μόνο 10-15 συναδέλφους, ούτε αντιμετωπίζεται  μόνο νομικά, αφού οι διαστάσεις του είναι πολιτικές, συνδικαλιστικές, κοινωνικές  και ηθικές.

Μετά την παρωδία-επιλογή διευθυντών υποψήφιοι  πέρα από την αηδιαστική και αποκρουστική επίθεση που δέχτηκαν, γιατί αρνήθηκαν  να γίνουν γρανάζια του μηχανισμού της παραδιοίκησης της ΔΙΔΕ ΛΕΣΒΟΥ, μπήκαν σε απίθανες προσωπικές και οικογενειακές περιπέτειες,  αφού ξεσπιτώθηκαν, άλλαξαν σχολεία και πολλά άλλα,  λίγα χρόνια μάλιστα πριν την συνταξιοδότησή τους.

 Για αυτό ζητάμε από την ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ να προβεί σε νέες ανακοινώσεις, να γνωστοποιήσει τα παραπάνω σε όλους τους συναδέλφους, να κάνει παράσταση τόσο στην  Περιφερειακή Διεύθυνση όσο και στη ΔΙΔΕ Λέσβου και να δηλώσει συμπαράσταση στους συναδέλφους μέλη της ΕΛΜΕ Λέσβου που  έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Με λίγα λόγια να δηλώσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τα  επαγγελματικά δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας  και δεν λυγίζουμε μπροστά στη μεγαλύτερη απρέπεια, χυδαιότητα, αυθαιρεσία  και διαπλοκή που έχει συμβεί στην ιστορία της Λεσβιακής Εκπαίδευσης.»

Πηγή : lesvosnews.net
Photo : Sora Shimazaki from Pexels

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο