Επίσκεψη του Ταξιάρχη Βέρρου στην Κύπρο

Στα πλαίσια των στενών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί από το 2019, όταν και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επαναθεμελίωσε την αδελφοποίησή του με τον εκτοπισμένο Δήμο Λευκονοίκου* της Κύπρου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος επισκέφτηκε για μία ακόμη χρονιά τη μεγαλόνησο, φιλοξενούμενος της Δημάρχου Λευκονοίκου Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη. Αποκορύφωμα των επαφών που πραγματοποίησε εκεί, ήταν η συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε πολύ θερμό κλίμα ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να «συστήσει» τη Λέσβο στον Κύπριο Πρόεδρο και να μιλήσει για τις στενές σχέσεις φιλίας που έχει αναπτύξει με το Δήμο Λευκονοίκου με τη συνεργασία του με τη Δήμαρχο Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη. Ο Δήμαρχος ακόμη, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο, να επισκεφτεί τη Δυτική Λέσβο στην πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, παραδίδοντάς του ως δώρο το δίτομο έργο «Η Ελληνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923) – Η περίπτωση της Λέσβου», του ιστορικού Στρ. Αναγνώστου (Εκδόσεις ΜΥΘΟΣ).

Η τριήμερη παρουσία του Δημάρχου και της αντιπροσωπείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην Κύπρο, ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου ο κ. Βέρρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων και συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ Σ/χη Π. Κεραμιδά και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντ/γο Λ. Χατζημιχαήλ.

Δήλωση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου:

«Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο, αποτελεί για εμένα μια ευκαιρία βαθιάς περισυλλογής αλλά και υπενθύμισης πως η αδράνεια, η σιγουριά και η αίσθηση του δεδομένου, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος να χάσουμε μέχρι και τα πάντα. Χάρη στην Κύπρια αδελφή μας, την αγαπητή Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη η φιλία αυτή που θεμελιώθηκε ξανά -με την πρώτη μας Απόφαση, του νεοσύστατου τότε Δήμου Δυτικής Λέσβου το 2019, να αδελφοποιηθούμε με το Δήμο Λευκονοίκου- δεν ισχυροποιεί απλά τις σχέσεις μας, αλλά ανοίγει πια και νέους δρόμους και προοπτικές. Σήμερα ήταν μέγιστη η τιμή, να περάσω το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και να μιλήσω για τον Πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ήταν μέγιστη η τιμή να καταθέσω στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων μας στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, αποτίνοντας έτσι και έναν ελάχιστο φόρο τιμής, στον δικό μας ήρωα, τον Γ. Ζεβρομανώλη. Περιμένουμε πλέον άπαντες τους Κύπριους αδελφούς που γνωρίσαμε φέτος στην επίσκεψή μας και φυσικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τους φιλοξενήσουμε στη Λέσβο».

*Το Λευκόνοικο είναι κατεχόμενη κωμόπολη και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου. Βρίσκεται στα βορειανατολικά της πεδιάδας της Μεσαορίας σε υψόμετρο 200 μέτρα και τα εδάφη του δήμου φτάνουν στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η διοικητική έκταση του Δήμου Λευκονοίκου δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εδάφη αυτά ανήκουν εκ του νόμου (de jure) στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο