Αθώος στο Εφετείο ο καθηγητής που είχε καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών

Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2023, 50ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κατ’ εξαίρεση εν μέσω αποχής των δικηγόρων πανελλαδικά, αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Μυτιλήνης τον καθηγητή που είχε καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών ανατρέποντας την υπόθεση που μπήκε στις δικαστικές αίθουσες το 2022.

Με συγκίνηση και χαρά υποδέχτηκαν την ακρόαση της ομόφωνης απόφασης δικαστών και εισαγγελέα η σύζυγος του καθηγητή, ο αδερφός και η νύφη του που έσπευσαν να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά συγγενείς και φίλους που τους συμπαραστάθηκαν, ενώ από την άλλη έφυγαν με δάκρια στα μάτια καταγγέλλουσες μαθήτριες με τους γονείς τους που αποχώρησαν αμέσως από την αίθουσα του δικαστηρίου.

«Νομίζω ότι η δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε. Αξιολόγησε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα τα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξε ομόφωνα στην αθώωση του καθηγητή, (…) ο οποίος έδινε αυτή τη μάχη από την αρχή, ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι μπορεί να επιστρέψει δικαιωμένος στην οικογένειά του, στο χωριό του, στα καθήκοντά του. Το βέβαιο είναι ότι είχε γι’ άλλη μια φορά πλήρως τεκμηριωμένη και πλήρως απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, όπως και πρωτοδίκως, με την οποία συνετάχθη το δικαστήριο» τόνισε στο «Ν» μετά την ανακοίνωση της απόφασης ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης του καθηγητής, ο δικηγόρος Δημήτρης Συμεωνίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα με εξαίρεση μία μικρή δήλωση του κ. Συμεωνίδη στην έναρξη της πρώτης δίκης, τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης, όσο και συγγενείς και συμπαραστάτες του καθηγητή δεν θέλησαν να κάνουν καμία δήλωση.

Επειτα από διακοπή μίας ώρας και ενώ η Εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου σημειώνοντας ότι οι καταγγέλλουσες μαθήτριες κατασκεύασαν τα περιστατικά παρενόχλησης που περιέγραψαν, με αποτέλεσμα να αμαυρωθεί η φήμη του καθηγητή, οι τρεις δικαστές επέστρεψαν με τον πρόεδρο να ανακοινώνει την απόφαση. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι πράξεις που καταγγέλθηκαν έλαβαν χώρα δημοσίως και δεν έγιναν αντιληπτές από άλλους πλην των εμπλεκομένων και το ότι μπορεί να έγιναν τυχαίες πράξεις που μπορούν να επιληφθούν ως πράξεις παρενόχλησης, το δικαστήριο δεν σχημάτισε πλήρη δικανική πεποίθηση για την ενοχή του και κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο. 

Ο δικηγόρος των μαθητριών, Γιάννης Πετρέλλης δεν θέλησε να προβεί σε δήλωση. Στην αγόρευσή του ωστόσο τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι μήνυμα και σε άλλα παιδιά που μπορεί να τύχουν σεξουαλικής παρενόχλησης, ώστε να το καταγγείλουν.

Όπως αποδείχτηκε, ωστόσο, οι δικαστές του Εφετείου δεν πείστηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας, χωρίς από την άλλη να δώσουν μία εξήγηση για την κατασκευή όλου αυτού του μυθεύματος της σεξουαλικής παρενοχλησης εναντίον του καθηγητή, καθώς στάθηκαν στο δημόσιο χαρακτήρα που αυτές καταγγέλλονταν ότι έγιναν.

Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης είχε καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τον καθηγητή με ποινή φυλάκισης 28 μηνών για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά επτά μαθητριών και μαθητών και εννιά περιπτώσεις, αλλά και για κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικους, από πρόσωπο στο οποίο τους έχουν εμπιστευτεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει αυτούς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Και τότε όπως και στον δεύτερο βαθμό η Εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου, αλλά κατά την άσκηση της Εφεσης η εισαγγελία είχε κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δεύτερο βαθμό κατηγορούμενος και για άλλες περιπτώσεις.

Πηγή : stonisi.gr
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο