Επιστολή Τ. Βέρρου στον Υπ. Εξωτερικών για την πορεία υλοποίησης της «Visas-Express» στος Τούρκους πολίτες

Με επιστολή του στον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων βορείου Αιγαίου  Ταξιάρχης Βέρρος, ζητά ενημέρωση για την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa) – «express» στους Τούρκους πολίτες για την επίσκεψη τους στα νησιά.

Όπως ο κ. Βέρρος σημειώνει «στη διάρκεια του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σημαντική για τα νησιά και την οικονομία τους, χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα μας visa – «express» σε Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφτούν για διακοπές 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ανάμεσα σε αυτά η συμφωνία αναφέρει τα νησιά του βορείου Αιγαίου Λήμνο, Λέσβο. Χίο και Σάμο, στα οποία οι Τούρκοι πολίτες κατά την άφιξή τους θα λαμβάνουν visa επτά ημερών και ισχύος ενός έτους, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών επισκέψεων εντός ενός έτους από την ημέρα λήψης της visa – «express».

«Σχεδόν, συνεχίζει ο κ. Βέρρος, τρεις μήνες μετά την αναγγελία της και στα πρόθυρα της έναρξης τουριστικών ροών από τα Μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά, οι οποίες όπως όλα δείχνουν είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η παραπάνω αναφερθείσα εξαγγελία του Πρωθυπουργού δεν γνωρίζουμε αν έχει ενεργοποιηθεί. Οι φορείς των νησιών μας εκφράζουν ανησυχία σχετική με την υλοποίηση της Πρωθυπουργικής εξαγγελίας και σημειώνουν ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη δεν δέχεται πλέον ραντεβού για την έκδοση της «κλασικής» θεώρησης εισόδου με ημερομηνία πριν τον επόμενο Μάϊο. Και αυτό δεδομένης της αυξημένης ζήτησης των νησιών ως τουριστικού προορισμού εν όψει μάλιστα και της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής του «σεκέρ μπαϊράμ» που ξεκινά στις 6 του ερχομένου Απριλίου».

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ βορείου Αιγαίου, αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για την ειδική θεώρηση εισόδου των Τούρκων πολιτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χαιρετίστηκε ως τέτοια από το σύνολο των κοινωνικών φορέων των νησιών μας. Και είναι πανθομολογούμενο ότι θα ενισχύσει τον τουρισμό, αλλά και την ανάπτυξη, αφού θα επιτρέψει την αύξηση των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Και καταλήγει την επιστολή του ο κ. Βέρρος ζητώντας:

  • Να ενημερωθεί σχετικά  με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παραπάνω συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας
  • Να ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη ώστε να διεκπεραιώσει απρόσκοπτα αιτήσεις έκδοσης θεωρήσεων  προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια προς τα νησιά εν όψει της γιορτή του «σεκέρ μπαϊράμ».

Φώτο : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο