Λέσβος | Κατάληψη στο κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υπό κατάληψη τελεί σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου και αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου το κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το μήνυμα των φοιτητικών καταλήψεων να είναι σαφές ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το κτήριο της διοίκησης είναι νευραλγικό για όλο το Πανεπιστήμιο και τα νησιά στα οποία εδρεύουν σχολές και τμήματά του, ωστόσο η κατάληψη γίνεται ενόψει την ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Παρασκευή. 

Υπό κατάληψη τελούν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γεωγραφίας, Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας.

Εξάλλου, σε κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια προχώρησαν σήμερα το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που καταπατά το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Επίσης σήμερα και αύριο αναμένονται στην πόλη της Μυτιλήνης κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, δράσεις και μικροφωνική στην Ερμού.

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη και ήδη μια σειρά Σύλλογοι παίρνουν σχετικές αποφάσεις. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), 

Παρά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος– η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας. Ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Τι λέει το συντονιστικό κατάληψης:

Μέσα σε ένα κλίμα αγωνιστικού αναβρασμού, με την επικείμενη ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, που παραβλέπει το άρθρο 16, και προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, εδώ και 7 εβδομάδες κλιμακώνουν των αγώνα τους, ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, με πορείες, καταλήψεις και συγκρούσεις.
Η Πανεπιστημιακή κοινότητα της Μυτιλήνης, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και των 5 τμημάτων (Περιβάλλοντος, Κοινωνιολογίας, Ωκεανογραφίας, Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας) και των Γενικών Συνελεύσεων, έχει αποφασίσει να εναντιωθεί στην αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, με καταλήψεις σε όλα τα τμήματα, που αποτελεί και το ύστατο μέσο αγώνα των φοιτητών. Ο λόφος του πανεπιστημίου, έχει μετατραπεί σε έναν ζωντανό πολιτικό χώρο δράσης, στον οποίο, μέσα από αντι-μαθήματα, προβολές, ανοιχτές συζητήσεις, συντονιστικές συνελεύσεις συλλογικοποιούμε τις αντιστάσεις μας, και οργανωνόμαστε στη βάση.
Σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης των δράσεων μας ως Συντονιστικό Καταλήψεων προχωράμε σε συμβολική κατάληψη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναγνωρίζοντας τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα διοίκησης και οργάνωσης των ακαδημαϊκών χώρων και το κτήριο της διοίκησης ως πυρήνα της δομικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, παρεμβαίνουμε έμπρακτα διακόπτοντας την ολική λειτουργία του. Εν όψη της ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου την Παρασκευή 8 Μαρτίου εναντιωνόμαστε στις βλέψεις της κυβέρνησης για την μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα με αγοραίους όρους. Στηρίζουμε την επικείμενη 48ωρη απεργία της σύσσωμης πανεπιστημιακής κοινότητας και το πανελλαδικό κάλεσμα στα Προπύλαια Αθηνών την μέρα και ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα καλούμε σε στήριξη και συμμετοχή στην πορεία την Παρασκευή 12:00 στην πλατεία Σαπφούς.
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 47/77
ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΑ
Συντονιστικό καταλήψεων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πηγή : stonisi.gr / Ανθή Παζιάνου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο