«Νέα Δράση, Νέος Δήμος» | Η θέση των Δ.Σ. της Κοινότητας Μυτιλήνης για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου συνεδρίασε το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης. Προτείναμε το θέμα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ να συζητηθεί και στο δικό μας συμβούλιο και να και να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά ως εκπρόσωποι όλων των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών της Μυτιλήνης που γι’ ακόμη μια φορά θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Εκεί οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης Χριστόφα αντέδρασαν στη λήψη απόφασης προβάλλοντας δικαιολογίες αναρμοδιότητας, έλλειψης δικαιοδοσίας λήψης απόφασης, ενώ απαξίωσαν το θέμα λέγοντας επι λέξει «σιγά τις αυξήσεις 2-3 ευρώ είναι όσο ένας καφές».

Λόγω έλλειψης επιχειρημάτων ώστε να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ Ευσταθίου δέχτηκε να συζητήσουμε το θέμα δίχως ωστόσο να λάβουμε απόφαση.

Δυο μέρες αργότερα όμως, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του συμβουλίου μας να μη ληφθεί απόφαση επί του θέματος, ενημερωθήκαμε από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ότι, ελήφθη ομόφωνη απόφαση (στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος μας) από το μη θεσμοθετημένο όργανο του Δικτύου Κοινοτήτων. Ίδια ακριβώς πρόταση που καταθέσαμε ως παράταξη στο συμβούλιο μας.

Ερωτώμεθα:

1.⁠ ⁠Τι άλλαξε εντός 2 ημερών στις απόψεις του Προέδρου;
2.⁠ ⁠Γιατί δέχτηκε να υπερψηφίσει την εισήγηση ενός μη θεσμοθετημένου οργάνου ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε λήψη απόφασης στο μοναδικό θεσμοθετημένο όργανο εκπροσώπησης της κοινότητας μας;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προτεινόμενη αύξηση είναι άδικη και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της πόλης όσο κανέναν άλλο. Το θέμα συζητήθηκε με βάση τους πραγματικούς αντίκτυπους στην κοινότητά μας και τις οικονομικές δυσκολίες που πολλοί από εσάς αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι δυνατόν να προτάσσονται εισηγήσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις λ.χ. για τα ετοιμόρροπα κτίρια (τις οποίες φυσικά και υπερψηφίσαμε) αλλά να αδιαφορούμε για θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη του δημότη.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα της κοινότητάς μας και θα επιδιώξουμε την εξεύρεση λύσεων που θα εξυπηρετούν το συμφέρον όλων μας. Το νερό είναι ένα δημόσιο και αναγκαίο αγαθό και έτσι πρέπει να μείνει.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ως εκλεγμένοι με την Παράταξη Νέα Δράση – Νέος Δήμος με επικεφαλής τον Πανάγο Κουφέλο προτείναμε για την παραπάνω άδικη αύξηση των τιμολογίων και επιδιώξαμε να είναι και απόφαση του οργάνου μας τα εξής:

•⁠ ⁠Η επιχείρηση να επιδιώξει διακανονισμό με τους μεγάλο-οφειλέτες ώστε να ξεκινήσει να λαμβάνει έσοδα (οι οφειλές ανέρχονται περίπου στα 8 εκ. ευρώ)
•⁠ ⁠Επειδή η ζημιά προήλθε και από την τεράστια αύξηση της ενέργειας να παρακολουθηθεί η λειτουργία της τώρα που οι τιμές στο ρεύμα έπεσαν.
•⁠ ⁠Να διεκδικήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ την επιχορήγηση που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση εδώ και καιρό ύψους 120 εκ. ευρώ.
•⁠ ⁠Να διαχωριστεί η ΔΕΥΑ σε 2 μέρη όπως και οι Δήμοι του νησιού.
•⁠ ⁠Να ακολουθηθεί πιο αυστηρή πολιτική σχετικά με τα υδρόμετρα και τη νεροκλοπή.
•⁠ ⁠Πως γίνεται οι ίδιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που τον Σεπτέμβριο στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφιζαν την αύξηση σήμερα να την υπερψήφισαν (εκεί ακούσαμε και το εξής οξύμωρο «ε προεκλογικά ποιος θα ψήφιζε υπέρ;».

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό το θέμα.

Με εκτίμηση,
Οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης,
Στρατηγέλλης Γεώργιος
Καραϊσκάκης Παρασκευάς
Κατσάκος Σαράντος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο