ΟΛΣΑ | Επιστολή για την προστασία της παραλίας Ερεσού από τις νέες επιβαρύνσεις

Η Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού ζητά με επιστολή της την προστασία της παραλίας Ερεσού από τις νέες επιβαρύνσεις, το νέο χτίσιμο και τις νέες άδειες για επιχειρήσεις και να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στην ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα και στον δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα της παραλίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού μας, στην όμορφη Ερεσό, βρίσκεται η φημισμένη παραλία της Σκάλας ή Γιαλού όπως τη λένε οι ντόπιοι Η παραλία αυτή εκτείνεται σε μήκος τριών (3) χιλιομέτρων με καθαρά σαν κρύσταλλο καταγάλανα νερά με πλατιά αμμουδιά και λεπτή γκρίζα άμμο, στοιχεία που δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για το λόγο αυτό μαζί  με τα άλλα σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά της στοιχεία, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Τον καιρό που όλοι οι φορείς του νησιού προσπαθούν, με μπροστάρη το Δήμο Λέσβου, να προσελκύσουν τουρισμό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταστρέφεται μια τέτοια, αναγνωρισμένης αξίας και ποιότητας παραλία, για την ικανοποίηση συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο αγαθό που πρέπει να πληρούν οι παραλίες μας.

Οι τουρίστες της Ερεσού, στο μεγάλο τους ποσοστό ευρωπαίοι, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στα θέματα προστασίας της φύσης. Με τη στάση τους σε κάθε τόπο που επισκέπτονται, επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του τοπικού τουριστικού κόσμου, ενώ είναι γνωστό ότι η γνώση τους για περιβαλλοντικά θέματα και προστασίας της φύσης τους κάνει να διαμαρτύρονται για διάφορες παρανομίες και να ασκούν πίεση για θεσμοθέτηση και τήρηση μέτρων προστασίας όχι μόνο στις ελληνικές αρχές, αλλά και στις πρεσβείες των χωρών τους και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρακολουθώντας με αγωνία και ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο στα  ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σχετικά με την επικείμενη καταστροφή της δυτικής παραλίας του Γιαλού (Σκάλας) Ερεσού, με αφορμή την τσιμεντοποίηση ιδιοκτησίας πάνω στην αμμουδιά,

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

και ως Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.)

ΖΗΤΑΜΕ: Να παρέμβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τόσο του δημοσίου, όσο και του Δήμου Λέσβου, ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Με έρεισμα την εξόφθαλμη παράλογη απόφαση της Κτηματικής Εταιρία Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) δημοσιευμένη  στο ΦΕΚ 36,Δ,14-2-2012, αποφασίσθηκε η επαναχάραξη του αιγιαλού, του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας, εις βάρος του περί ‘’δικαίου αίσθημα’’ και καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας της πανέμορφης παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθεί η εν λόγω ιδιοκτησία.

ΖΗΤΑΜΕ:  Την παρέμβαση του Δήμου Δ. Λέσβου ώστε με ΝΕΟ τοπογραφικό που να βασίζεται στα δεδομένα της ακτομηχανικής μελέτης του Παν/μου Αιγαίου (που ήδη τους έχει παραδοθεί) να αιτηθεί επαναχάραξη Αιγιαλού από την ΚΕΔ σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου προστατεύοντας την ιδιαίτερου κάλλους αμμουδιά της Ερεσού από τη διάβρωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο